Τουριστικά πυροτεχνήματα» από τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού

Τη στιγμή που ο κόσμος που ζει από τον τουρισμό -επιχειρηματίες και εργαζόμενοι- ζει στιγμές αγωνίας για την επιβίωση του, ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού της ΑΜΘ μάλλον ζει το όνειρο του σε ένα παράλληλο σύμπαν.

Τη στιγμή που η Περιφέρεια ΑΜΘ:

  1. Είναι μακριά από οποιαδήποτε ουσιαστική δράση προβολής για να στηρίξει τον τουρισμό.
  2. Εξοστράκισε από την μη επιστρεπτέα ενίσχυση την πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων
  3. Δίνει ψίχουλα σε σχέση με τις απώλειες που υπέστησαν  σε όσες επιχειρήσεις κατάφεραν να ενταχθούν 
  4. Δεν παρουσιάζει κανένα επίκαιρο προγραμματισμό δράσεων προς όφελος του τουριστικού προϊόντος σε σχέση με την πανδημία, παρά αρκείται σε δράσεις όπως ακριβώς γινόντουσαν την προηγούμενη δεκαετία. 
  5. Ακόμη και σήμερα είναι κλειστές για αλλοδαπούς επισκέπτες όλεςοι συνοριακές διαβάσεις της ΑΜΘ προς τη Βουλγαρία, χωρίς να γνωρίζει κανείς το καθεστώς που θα τηρηθεί για τη θερινή περίοδο,

ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού απέστειλε με ελαφρότητα και πανηγυρισμούς δελτίο τύπου περί αύξησης των επισκεπτών στην ΑΜΘ μεταξύ 2017-2019 κατά 184%!

Αυτό βασίζεται κυρίαρχα σε μία περίεργη δειγματοληπτική μέτρηση εισροής στα σύνορα από την Τράπεζα της Ελλάδος που υιοθετήθηκε και από το ΙΝΣΕΤΕ, στην οποία φαίνεται να καταγράφονται ως επισκέπτες Βούλγαροι το 2017 418 χιλιάδες άτομα ενώ το 2012 2,2 εκ! Αυτό με βάση τον πίνακα καταγραφής των εισερχομένων, είναι εξόφθαλμα λανθασμένο γιατί όπως φαίνεται το 2017 μόνο από τις συνοριακές διαβάσεις στην ΑΜΘ εισήλθαν 2,5 εκατομμύρια άτομα (είναι παράλογο να θεωρηθεί ότι 2,1 εκ ήταν Έλληνες και άλλοι) , αντίστοιχα το 2019 από τις ίδιες διαβάσεις εισήλθαν 2,3 εκ (μείωση κατά 8,45% και όχι αύξηση τελικά).

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που οι δειγματοληπτικές μετρήσεις και τα στοιχεία που δίνονται από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι λανθασμένα για την περιοχή μας. Αυτό οφείλεται σε θέματα μεθοδολογίας που ακολουθείται και δεν έχουν διορθωθεί ακόμη. Αυτή τη φορά οι παράλογες αποκλίσεις το κάνουν ακόμη πιο εμφανές.

Δυστυχώς για τον Αντιπεριφερειάρχη που έψαχνε απλώς μια αφορμή να κάνει αισθητή την παρουσία του, τέτοια ανάλαφρα δελτία τύπου δεν εξυπηρετούν ούτε την υστεροφημία του, αλλά δείχνουν και την έλλειψη ενδιαφέροντος του για την ουσία. Μία κίνηση ουσίας, θα ήταν για παράδειγμα, η προετοιμασία της Περιφέρειας μας για συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις που διοργανώνονται πλέον στο ψηφιακό περιβάλλον, αλλά αυτό μάλλον δεν περνάει από το μυαλό κανενός…

Η διοίκηση της Περιφέρειας αγνοεί συστηματικά την ουσία και αρκείται σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Μακάρι τα νούμερα να ήταν τόσο καλά για το 2019, το ζήτημα όμως για όσους είναι στη διοίκηση δεν είναι το παρελθόν αλλά το παρόν και το μέλλον. Τη στιγμή που εργαζόμενοι και επιχειρηματίες σε εστίαση, διαμονή, εμπόριο παλεύουν για την επιβίωση τους για το μέλλον, καλούμε τη διοίκηση να προβεί σε μέτρα έμπρακτης στήριξης τους, καλούμε τη Διοίκηση να αφουγκραστεί την αγωνία και εάν δεν έχουν προτάσεις ας δουλέψουν σε αυτές που εδώ και μήνες τους υποβάλλουμε, αλλά αρνούνται ακόμη και να συζητήσουν.

Ας σταματήσει η ελαφρότητα πράξεων και λόγων του κου Μέτιου και των συν αυτώ, δεν το αξίζουν οι πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Έχουν ανάγκες να αντιμετωπίσουν, αλλά κυρίως μυαλό να καταλάβουν τον εμπαιγμό.

 

Από το Γραφείο Τύπου