Η Περιφέρεια ΑΜΘ αντί για σύμμαχος είναι εχθρός του αγρότη στην Ξάνθη;

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΥΟ ΕΤΩΝ ΖΗΤΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΔΑΣΜΟ ΤΟΥ ΕΡΑΣΜΙΟΥ

ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ ΑΚΤΗΜΟΝΕΣ ΜΕ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

 

Το 2021 φαίνεται ότι είναι μία χρονιά δυσάρεστων εκπλήξεων για τον Ξανθιώτη αγρότη όσον αφορά τις ενέργειες της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Μετά την προγραμματισμένη απομάκρυνση του αρδευτικού αναβαθμού στον Κόσυνθο που εξυπηρετεί την άρδευση στην περιοχή Πολύσιτου, Βαφέικων, Γενισέας, νέο δυσάρεστο για τον αγροτικό κόσμο του νομού μας και συγκεκριμένα τους κατοίκους Νέου Ερασμίου, Παλιού Ερασμίου και Ζηλωτής:

-Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κος Εφραιμίδης ενώ το καλοκαίρι του 2020 είχε δηλώσει ότι οι αγρότες του Ερασμίου θα καλλιεργούσαν το φθινόπωρο στα νέα κτήματα του πολύπαθου αναδασμού, μετά από 6 μήνες όμως ζητάει να πάρει παράταση, ο συγκεκριμένος αναδασμός, μέχρι τον Νοέμβριο του 2022!!! Το ακόμη πιο λυπηρό είναι ότι ακτήμονες με συμβόλαια και τίτλους παραχώρησης ακόμη και από το ίδιο το κράτος, βλέπουν να μην λαμβάνονται αυτά υπόψη και να τα διεκδικεί η αντιπεριφέρεια Ξάνθης ως δημόσια κτήματα!!!

Τα πολλά λόγια στα μέσα ενημέρωσης και οι βόλτες στα χωριά, δυστυχώς δεν συνοδεύονται από έργα και πράξεις ουσίας. Ο αγρότης που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της Ξάνθης υφίσταται μία συνεχή κοροϊδία.

Εμείς από την πρώτη στιγμή με αίσθημα ευθύνης προσπαθούμε να είμαστε αρωγοί στην επίλυση των προβλημάτων. Δυστυχώς όμως καμία ανταπόκριση και κοροϊδία συνεχής από την διοίκηση της Περιφέρειας. Δεν έχουν κανένα σχεδιασμό, εάν δεν ξέρουν τι να κάνουν ας διαβάσουν προηγούμενες ανακοινώσείς μας με προτάσεις.

Δικαιολογίες δεν χωράνε άλλες. Η Ξάνθη υποφέρει και δεν μπορεί να κοροϊδεύει κανείς αντιπεριφερειάρχης τους Ξανθιώτες.

Η καθαρή θέση μας, ως παράταξη, και τα ερωτήματα που θέσαμε και περιμένουν απαντήσεις για το ζήτημα της αιτούμενης παράτασης του συγκεκριμένου αναδασμού όπως εκφράστηκε κατά τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής που έγινε Δευτέρα 25/01/2021 :

Στις 31 Ιούλιου του 2020, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κος Ν. Εφραιμίδης, είχε δηλώσει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Εμπρός, ότι «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι οι αγρότες στο Εράσμιο θα καλλιεργήσουν φέτος με την νέα διανομή. Έχει ολοκληρωθεί η υδραυλική μελέτη και οι Επιτροπές Αγροτικής Οικονομίας και Τοπογραφικής που κάνουν τις κατανομές και χειρίζονται τις ενστάσεις που είχε ανασταλεί η λειτουργία του λόγω κορωνοϊού θα επαναλειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο και θα διευθετηθούν όλα για την νέα καλλιεργητική περίοδο».

Είναι απορίας άξιο τι μεσολάβησε και αυτή η δήλωση κατέστη εντελώς αβάσιμη και σήμερα η υπηρεσία εισηγείται την 7η παράταση του έργου, που μεταθέτει το χρόνο παράδοσης της μελέτης για το Νοέμβριο του 2022! Είναι επίσης απορία μας γιατί ενώ ο καθαρός χρόνος εκπόνησης μελέτης αναφέρεται στον Νοέμβριο του 2021, η συνολική προθεσμία εκπόνησης αναφέρεται στον Νοέμβριο του 2022! Δεν υπάρχουν τόσες αργίες μέσα σε ένα χρόνο που να δικαιολογούν τη διαφορά αυτή.

Οι ακτήμονες σε Παλιό Εράσμιο, Νέο Εράσμιο, Ζηλωτή, όλα αυτά τα χρόνια έχουν ακούσει πολλά λόγια και υποσχέσεις, αποκορύφωμα οι θερινές, αβάσιμες τελικά, δηλώσεις του κου Εφραιμίδη, που σήμερα τον εκθέτουν, καθιστώντας τον ανακόλουθο απέναντι στους πολίτες. Οι αιτιάσεις του αναδόχου μελετητή δεν εξηγούν γιατί πρέπει να του δοθεί περαιτέρω παράταση και δεν διευκρινίζεται στο εισηγητικό της υπηρεσίας γιατί το αίτημα αυτό πρέπει να γίνει αποδεκτό.

 

Θα θέλαμε να μας ενημερώσει ο κος Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης για τα εξής ζητήματα της μελέτης του θέματος:

α) Ποιες οι προθέσεις της Περιφέρειας κατά τη διανομή, όσον αφορά αγροτεμάχια ακτημόνων που διαθέτουν τίτλους, πράξεις απαλλοτριώσεων, που έχουν συνταχθεί προ πολλών δεκαετιών αλλά και πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν;

β) Στην αίτηση του ο ανάδοχος, αναφέρει ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο, να μας ενημερώσει η διοίκηση εγγράφως, γιατί συμβαίνει αυτό μετά από τόσα χρόνια που έχουν περάσει από την έναρξη του έργου, υπάρχει κάποιο ζήτημα συγκεκριμένο, που οφείλεται η καθυστέρηση;

γ) Ευθύνη ποιού είναι το αίτημα παράτασης κατά δύο περίπου έτη της παράδοσης της μελέτης του εν λόγω αναδασμού και της ανακολουθίας των θερινών δηλώσεων του κου Εφραιμίδη;

δ) Γιατί γίνεται αποδεκτή χωρίς κανένα εμφανή λόγο αλλά και καμίας αιτιολόγησης, η διαφορά μεταξύ καθαρού χρόνου και συνολικής προθεσμίας, εκπόνησης μελέτης του ενός χρόνου;

ε) Να διευκρινίσει τις όποιες πραγματικές ουσιαστικές αιτίες που θα συνηγορούσαν σε παράταση, διότι από τα συν/να δεν προκύπτει αληθινή ουσιαστική αιτία για να γίνει αυτή αποδεκτή. Οι αγρότες του Παλαιού Ερασμίου, Νέου Ερασμίου και Ζηλωτής δεν αντέχουν άλλο εμπαιγμό ούτε ανακόλουθες δηλώσεις. Οι υποσχέσεις και η πολιτική εκμετάλλευση τους να λάβει τέλος και να δοθεί άμεση λύση.

Είμαστε αρνητικοί σε οποιαδήποτε παράταση της μελέτης του θέματος. Οι διευκρινίσεις είναι απαιτούμενες. Ζητούμε να μην αγνοηθούν κατά τη διανομή οι νόμιμοι τίτλοι ιδιοκτησίας των ακτημόνων και την άμεση παράδοση της μελέτης του έργου προς όφελος των αγροτών μας που περιμένουν σχεδόν 10 και πλέον χρόνια και είναι οι μόνοι στους οποίους οφείλουμε όλοι να συμπεριφερόμαστε με σοβαρότητα και ειλικρίνεια, κάτι που μάλλον δεν  λαμβάνει υπόψη η διοίκηση της Περιφέρειας’’

 

Από το Γραφείο Τύπου