Δελτίο Τύπου για τα αμπέλια στην Π.Ε. Καβάλας

Επειδή στην επικείμενη συνεδρίαση της 27/01 (σήμερα) πρόκειται να συζητηθεί επερώτηση Περιφερειακού Συμβούλου άλλης παράταξης σχετικά με τα σταφύλια της Π.Ε. Καβάλας και των ζημιών που υπέστησαν λόγω των συνθηκών που διαμόρφωσε η πανδημία του Covid – 19 αλλά και τις ανάγκες αποζημίωσης των αμπελουργών, η παράταξή μας επιθυμεί να παραθέσει, δημόσια, τα εξής:

  • Η ζημία την οποία υπέστησαν τα σταφύλια της αμπελουργικής ζώνης της Π.Ε. Καβάλας εξαιτίας των συνθηκών που διαμόρφωσε η πανδημία είναι αδιαμφισβήτητη. Πέρα, μάλιστα, από την επιπλέον ζημία που προκάλεσαν τα καιρικά φαινόμενα.
  • Ένας βασικός λόγος για τον οποίο δεν προχώρησε η αποζημίωση των αμπελουργών είναι το γεγονός ότι η αρμόδια Π.Ε. Καβάλας αρκέστηκε στην αποστολή κάποιων «χλιαρών» επιστολών προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων χωρίς να παρέχει τα ενδελεχή στοιχεία εκείνα, τα οποία όφειλε να συγκεντρώσει και να επεξεργαστεί σχετικά με το ύψος και την τεκμηρίωση της ζημίας ώστε να συμβάλλει στην λήψη της απόφασης αποζημίωσης. Αντίστοιχες επιστολές θα μπορούσε να αποστείλει ο καθένας φορέας χωρίς να έχει την αρμοδιότητα απλά λειτουργώντας, ενδεχομένως, υποστηρικτικά σε ένα τεκμηριωμένο αίτημα, το οποίο δεν προωθήθηκε ποτέ στο Υπουργείο, από την Π.Ε. Καβάλας και δεν ασκήθηκαν και οι απαραίτητες πιέσεις στην συνέχεια.
  • Η Π.Ε. Καβάλας κι ειδικότερα ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, δυστυχώς ως σήμερα, δεν έχει αντιληφθεί ότι όφειλε να προβεί στην παραπάνω τεκμηρίωση λόγω αρμοδιότητας κι έχει πλήρεις ευθύνες για αυτό. Η αρμόδια υπηρεσία για το θέμα ανήκει οργανικά στην Π.Ε. Καβάλας κι όφειλε να έχει επεξεργαστεί κι αποστείλει την τεκμηρίωση εκείνη, η οποία αποτελεί την θεμελιώδη προϋπόθεση για την λήψη της απόφασης καταβολής αποζημιώσεων από το αρμόδιο Υπουργείο. Δυστυχώς, οι αμπελουργοί της Π.Ε. Καβάλας πληρώνουν ως σήμερα το τίμημα της αδιαφορίας της διοίκησης της Περιφέρειας και του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας.
  • Δυστυχώς ακόμη κι οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ λόγω των καιρικών φαινομένων βρίσκονται πολύ πίσω καθώς ακόμη δεν έχουν, όπως πληροφορούμαστε, καθαρογραφεί και υποβληθεί τα πορίσματα από τους εκτιμητές και δεν έχουν υποβληθεί στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ με ότι αυτό συνεπάγεται για την χρονική πορεία της διαδικασίας των αποζημιώσεων, για την δυνατότητα διενέργειας ενστάσεων (όταν οι αμπελώνες θα έχουν κλαδευτεί για την επόμενη καλλιεργητική χρονιά !) και για την καταβολή των αποζημιώσεων.

Η παράταξή μας οφείλει να τονίσει για ακόμη μία φορά προς την διοίκηση πως η αποστολή Δελτίων Τύπου και η ανάρτηση φωτογραφιών στο Internet  δεν είναι επαρκείς για να δικαιολογήσουν την είσπραξη του μισθού και να ικανοποιήσουν τις εύλογες απαιτήσεις των πολιτών από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Ενώ η ολιγωρία και οι παραλείψεις έχουν, δυστυχώς, συνέπειες στους πολίτες.

 

Από το Γραφείο Τύπου