Για άλλη μια φορά η Περιφερειακή Σύνθεση όρισε την ατζέντα της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

Με εννιά ουσιαστικές επερωτήσεις, η Περιφερειακή Σύνθεση όρισε και πάλι την ατζέντα της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, που έγινε την Τρίτη 27/06. Αυτό άλλωστε φάνηκε και από το γεγονός ότι σχεδόν σε όλες τις επερωτήσεις μας, τόσο οι Αντιπεριφερειάρχες που απάντησαν, όσο και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης, παραδέχτηκαν ότι τα προβλήματα που αναδείξαμε είναι όντως υπαρκτά, αλλά ταυτόχρονα παραδέχτηκαν και ότι δεν μπορούν να δώσουν λύσεις.

Η παράταξή μας ανέδειξε το θέμα της καθυστέρησης των αναδασμών στην ΠΕ Έβρου, αλλά και σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ, τον μη καθαρισμό του αρδευτικού καναλιού στη Λεπτή Ορεστιάδας που προκάλεσε τις πρόσφατες πλημμύρες, τα ακάθαρτα ρέματα στην ΠΕ Ροδόπης, τους βανδαλισμούς στις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι κατολισθήσεις στο δρόμο Σταυρούπολη – Παρανέστι, τις ελλείψεις οδηγών ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ Ξάνθης, αλλά και την μη λειτουργία Πυροσβεστικών Κλιμακίων στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα, τη διακοπή των εργασιών καθαρισμού του αρδευτικού καναλιού στην Ηλιόπετρα Ξάνθης, καθώς και τις διευκρινιστικές ανακοινώσεις που για τα επενδυτικά σχέδια που αφορούν τον Πρωτογενή Τομέα.

Οι απαντήσεις που λάβαμε αντικατοπτρίζουν πλήρως την εικόνα που έχει διαμορφώσει η κοινωνία για τη Διοίκηση της Περιφέρειας μας: αυτήν της ανικανότητας, της αδυναμίας επίλυσης προβλημάτων, αλλά και της αδιαφορίας για την πρόοδο της περιοχής μας.

Έτσι, αντί  να αναλάβουν τις ευθύνες τους (με εξαίρεση την επερώτηση του αναδασμού, όπου παραδέχτηκαν ότι έχουν κωλυσιεργήσει), οι διοικούντες προσπάθησαν κατά την πάγια τακτική τους να τις μεταθέσουν αλλού με τις κλασικές δικαιολογίες της «έλλειψης πόρων» και της «έλλειψης προσωπικού».

Προφανώς οι δικαιολογίες αυτές δεν πείθουν κανέναν και καμία αφού ουσιαστικά συνιστούν την έμμεση παραδοχή της ανικανότητας τους να αφουγκραστούν την κοινωνία και τα προβλήματα των πολιτών, τα οποία η παράταξή μας συνεχώς αναδεικνύει από την πρώτη ημέρα της παρουσίας της στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ. Σε αυτό το δρόμο, άλλωστε, θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε παραμένοντας ακλόνητοι στις αρχικές μας δεσμεύσεις.

Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, συζητήθηκε και το θέμα της αλλαγής λογοτύπου της Περιφέρειας ΑΜΘ, με επικρατέστερο σύμβολο τελικά τη Νίκη της Σαμοθράκης. Όμως και επ’ αυτού η Διοίκηση δεν κατάφερε να οργανώσει μία επιστημονική συζήτηση (ως οφείλει όταν πρόκειται για σημαντικά ζητήματα όπως το brand της Περιφέρειας) και τελικά η συζήτηση και η ψηφοφορία έγιναν με τοπικά κριτήρια.

Ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε και το εξής: η συζήτηση των επερωτήσεων διήρκησε τέσσερις ώρες, ενώ η συζήτηση των θεμάτων ημερήσιας διάταξης περίπου δυο. Από αυτό και μόνο μπορούν όλοι να καταλάβουν ποια παράταξη φέρνει προς συζήτηση θέματα ουσίας και ποια παράταξη γεμίζει την διάταξη με ανούσια θέματα και «τυπικές εγκρίσεις».