ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ : «Τι συμβαίνει με την αντιπλημμυρική θωράκιση του κάμπου Τυχερού – Θυμαριάς»

14/01/2022

Προς: Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

Κο Χρήστο Παπαθεοδώρου

Κοιν: Γραφείο Περιφερειάρχη ΑΜΘ
Γραφείο Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Έβρου

Γραφείο θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών
Επικεφαλής παρατάξεων Περιφερειακού Συμβουλίου

 

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: «Τι συμβαίνει με την αντιπλημμυρική θωράκιση του κάμπου Τυχερού – Θυμαριάς»

 

Στο πλαίσιο των διατάξεων του Κανονισμού του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, σας διαβιβάζουμε την επερώτησή μας προς τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ, τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Έβρου και τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών, ώστε να συζητηθεί στην επερχόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Το πρόσφατο σύστημα καιρικών φαινομένων «Διομήδης» προκάλεσε σοβαρές ζημιές (πλημμύρες) στο νότιο τμήμα του Δήμου Σουφλίου – περιοχή κάμπου Τυχερού – Θυμαριάς.

Ένα μεγάλο μέρος των αγροτεμαχίων είναι καλυμμένα από νερό και ήδη θεωρείται δεδομένο ότι πολλά από αυτά δεν θα μπουν σε καλλιεργητική φάση.

Οι ζημιές προκλήθηκαν κατά κύριο λόγο από τις ρηγματώσεις που είχαν δημιουργήσει στον κάμπο Τυχερού – Θυμαριάς τα καιρικά φαινόμενα του Ιανουαρίου του 2021 και οι οποίες δεν αποκαταστάθηκαν, παρά και τις έγγραφες οχλήσεις του οικείου ΤΟΕΒ.

Επιπλέον στο διάστημα 29-30-31/12/2021 οι έντονες βροχοπτώσεις που είχαν σημειωθεί στον Έβρο και ειδικά στην συγκεκριμένη περιοχή είχαν ήδη προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία επιδεινώθηκαν σημαντικά μετά και την επέλαση του «Διομήδη».

Σε κάθε περίπτωση, είναι πλέον περισσότερο από προφανές ότι η συγκεκριμένη περιοχή αντιμετωπίζει κάθε χρόνο εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο πλημμυρών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις καλλιέργειες, το ζωικό κεφάλαιο, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό.

Κατόπιν όλων αυτών, ερωτώνται οι αρμόδιοι:

Α. Έχει σταθμιστεί το μέγεθος της ζημιάς που υφίστανται κάθε χρόνο οι αγρότες της περιοχής, αλλά και οι συνέπειες που προκύπτουν για την τοπική οικονομία και κατ’ επέκταση για την εθνική; Επιπλέον, έχει κριθεί η αποδοτικότητα των επαναλαμβανόμενων πρόχειρων παρεμβάσεων στα αναχώματα που ούτε αποτέλεσμα έχουν για τους αγρότες, αλλά επιβαρύνουν και τον συνολικό προϋπολογισμό της Περιφέρειας μας;

Β. Γνωρίζουμε την υπογραφή σύμβασης του αντιπλυμμηρικού έργου για την περιοχή του κάμπου Θυμαριάς – Τυχερού – Φυλακτού, που ανακοινώθηκε στις 31/12/2021, ωστόσο δεσμεύεστε ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου και ποια η πρόβλεψη για την προστασία της περιοχής έως ότου αυτό αποπερατωθεί;

Γ. Στην περιοχή υπάρχει και το σύστημα θυροφραγμάτων («πόρτες») στην γέφυρα «Ντουρούτζας» που όμως παραμένει ανενεργό καθώς η Π.Ε. Έβρου δεν αναλαμβάνει την αποκατάσταση της λειτουργίας του με το επιχείρημα ότι αυτή πρέπει να βαρύνει το οικείο ΤΟΕΒ. Πώς προκύπτει η ευθύνη του ΤΟΕΒ για τα θυροφράγματα, την ώρα μάλιστα που η χρήση τους γίνεται υποχρεωτικά κατ’ εντολήν και υπ’ ευθύνη της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Έβρου;

 

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Χριστόδουλος Τοψίδης (επικεφαλής παράταξης)

Θεόδωρος Μαρκόπουλος

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης

Σταύρος Βαβίας

Νικόλαος Βουλγαρίδης

Κωνσταντίνος Εξακουστός

Εμμανουήλ Ταπατζάς

Αργύρης Πατακάκης

Τριανταφυλλιά Καζάκου – Βρούζου

Οδυσσέας Βουρβουκέλης

Ιρφάν Χατζηγκενέ