ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ : «Η δια παραλείψεως έκθεση σε κίνδυνο της ασφάλειας και της ζωής των πολιτών της Π.Ε. Καβάλας λόγω παράλειψης συντήρησης του οδικού δικτύου ευθύνη της»

Κομοτηνή 14/01/2022

ΠΡΟΣ

Τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

Κον Χρήστο Παπαθεοδώρου

Κοιν: Γραφείο Περιφερειάρχη

Γραφείο Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας

Επικεφαλής παρατάξεων Περιφερειακού Συμβουλίου

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: «Η δια παραλείψεως έκθεση σε κίνδυνο της ασφάλειας και της ζωής των πολιτών της Π.Ε. Καβάλας λόγω παράλειψης συντήρησης του οδικού δικτύου ευθύνη της»

 

Η συντήρηση, η αποκατάσταση, η σήμανση και γενικά όλα εκείνα τα έργα που εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία των παλαιών εθνικών οδών ανήκει στην Περιφέρεια και κατ’ επέκταση στις επί μέρους Π.Ε. Η παράλειψη της επαρκούς συντήρησης τους και υλοποίησης όλων των απαραίτητων έργων εκθέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών της περιφέρειας και εν προκειμένω της Π.Ε. Καβάλας και των λοιπών διερχομένων, λόγω παράλειψης και μάλιστα άσχετα από την πρόθεση της διοίκησης.

Ένας δρόμος με μεγάλο κυκλοφοριακό φορτίο είναι ο δρόμος (Π.Ε.Ο.) που ενώνει την πόλη της Καβάλας με την Χρυσούπολη και το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» που βρίσκεται στη  περιοχή. Καθημερινά χιλιάδες οδηγοί μετακινούνται μέσω αυτού. Επιπλέον, στην περιοχή βρίσκονται οι δυο κορυφαίες βιομηχανίες της περιοχής (η βιομηχανία Λιπασμάτων και οι χερσαίες εγκαταστάσεις  της «Καβάλα Όιλ»). Εκεί υπάρχει η βιομηχανική περιοχή της Καβάλας με σημαντικές επιχειρήσεις και πλειάδα εργαζομένων. Επί της ευκαιρίας πρέπει να γίνει αναφορά και στον κυκλοφοριακό φόρτο εξαιτίας της  τουριστικής περιόδου, ο οποίος προστίθεται (από και προς την Θάσο και την Καβάλα).

Όλοι οι παραπάνω διερχόμενοι εκτίθενται σε καθημερινούς κινδύνους εξαιτίας του οδοστρώματος το οποίο είναι σε αθλία κατάσταση, παντελώς ασυντήρητο κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Έτσι ελλοχεύει διαρκώς κίνδυνος ατυχήματος. Η αποκορύφωση της αθλιότητας του οδοστρώματος υφίσταται λίγο πριν την είσοδο της Νέας Καρβάλης, αλλά και στο ύψος της ΒΙ.ΠΕ.

Με δεδομένο ότι επί δύο χρόνια έχουμε βαρεθεί να εντοπίζουμε αφενός την άθλια και επικίνδυνη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το οδικό δίκτυο ευθύνης της Π.Ε. Καβάλας και ειδικότερα ο συγκεκριμένος δρόμος (και όχι μόνο) ενώ από την άλλη πλευρά να παρακολουθούμε εκατοντάδες φωτογραφίες αιρετών της διοίκησης με αιτίες … την αλλαγή λαμπτήρων, το κόψιμο της παρόδιας βλάστησης και την διαγράμμιση κ.α. ερωτάται ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας:

  • Αν έχει εικόνα της άθλιας κατάστασης του οδικού δικτύου γενικότερα αλλά και ειδικότερα στην περιοχή;
  • Αν έχει συναίσθηση της ευθύνης που έχει;
  • Αν σκοπεύει να προβεί σε εργασίες συντήρησης/βελτίωσης του οδοστρώματος;
  • Αν έχει χρονοδιάγραμμα εργασιών και ολοκλήρωσης των απαραίτητων σχετικών εργασιών;

 

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Χριστόδουλος Τοψίδης (επικεφαλής παράταξης)

Θεόδωρος Μαρκόπουλος

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης

Σταύρος Βαβίας

Νικόλαος Βουλγαρίδης

Κωνσταντίνος Εξακουστός

Εμμανουήλ Ταπατζάς

Αργύρης Πατακάκης

Τριανταφυλλιά Καζάκου – Βρούζου

Οδυσσέας Βουρβουκέλης

Ιρφάν Χατζηγκενέ