ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ : «Ενεργειακή Αναβάθμιση Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Ξάνθης στον οικισμό Θαλασσιά του Δήμου Τοπείρου»

29/03/2022

 

Προς: Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ
κον Χρήστο Παπαθεοδώρου
Κοιν: Γραφείο Περιφερειάρχη

Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης

Επικεφαλής παρατάξεων

 

Θέμα: «Ενεργειακή Αναβάθμιση Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Ξάνθης στον οικισμό Θαλασσιά του Δήμου Τοπείρου»

 

Στις 25-02-2022 έγινε γνωστή η απόρριψη της αίτησης χρηματοδότησης της πράξης «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – ΛΥΚΕΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΟΠΕΙΡΟΥ» με το αιτιολογικό ότι ο δικαιούχος δεν εκπληρώνει το κριτήριο της επιχειρησιακής ικανότητας και ότι το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Τοπείρου είναι υποστελεχωμένο με μόνο δύο μηχανικούς.

Η αίτηση αφορούσε χρηματοδότηση ύψους 165.915,20 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020»

Προφανώς δεν αμφισβητούμε την εγκυρότητα της απόφασης, εν τούτοις δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι το έργο αφορά σχολική μονάδα και δη σχολική μονάδα για άτομα με αναπηρίες που ως γνωστόν χρήζουν μεγαλύτερης στήριξης από όλες και όλους μας, προκειμένου να διασφαλίσουν αρτιότερη κοινωνική ένταξη, η οποία επιτυγχάνεται και μέσω του σχολικού περιβάλλοντος. Άλλωστε η άσκηση κοινωνικής πολιτικής δεν είναι μόνο υποχρέωση όλων των ασκούντων διοίκηση, αλλά ιερή υποχρέωση όλων των πολιτών να διασφαλίζουν στα αδύναμα μέλη της κοινωνίας προϋποθέσεις ίσης μεταχείρισης, προσβασιμότητας και εν τέλει διαβίωσης.

Τούτων δοθέντων, ερωτώνται ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης:

  1. Θα μπορούσε να είχε λυθεί το θέμα με τη συνεργασία Μηχανικού από άλλο Δήμο της ΠΑΜΘ ή με διάθεση από την ίδια την ΠΑΜΘ;
  2. Καλύφθηκε όλος ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης δράσης από τις προτάσεις που κατατέθηκαν;
  3. Υπάρχει κάποιο άλλο διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο ώστε να επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση της σχολικής μονάδας;

 

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Χριστόδουλος Τοψίδης (επικεφαλής παράταξης)

Θεόδωρος Μαρκόπουλος

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης

Σταύρος Βαβίας

Νικόλαος Βουλγαρίδης

Κωνσταντίνος Εξακουστός

Εμμανουήλ Ταπατζάς

Αργύρης Πατακάκης

Τριανταφυλλιά Καζάκου – Βρούζου

Οδυσσέας Βουρβουκέλης

Ιρφάν Χατζηγκενέ

 

Εισηγητής: Ιρφάν Χατζηγκενέ Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Ξάνθης