ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ : «Σοβαρά προβλήματα στην κοίτη του ποταμού Κομψάτου»

Κομοτηνή 14/01/2022

ΠΡΟΣ

Τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

Κον Χρήστο Παπαθεοδώρου

Κοιν: Γραφείο Περιφερειάρχη

Γραφείο Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης

Γραφείο Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: «Σοβαρά προβλήματα στην κοίτη του ποταμού Κομψάτου»

 

Στο πλαίσιο των διατάξεων του Κανονισμού του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, σας διαβιβάζουμε την επερώτησή μας προς τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ, τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης και τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών, ώστε να συζητηθεί στην επερχόμενη τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, τα δύο μικροφράγματα του ποταμού Κομψάτου που διαρρέει μεγάλο μέρος του Νομού Ροδόπης έχουν υποστεί καταστροφές, που όμως δεν έχει επιληφθεί καμία αρμόδια υπηρεσία την αποκατάστασή τους.

Οι ζημιές στα μικροφράγματα του Κομψάτου έχουν ως συνέπεια την προβληματική ροή της κοίτης, που απειλεί τα θεμέλια της γέφυρας αφ’ ενός, αλλά κυρίως την προβληματική λειτουργία του αρδευτικού συστήματος στην ευρύτερη περιοχή του Ιάσμου.

Μόνον το αρδευτικό έργο του Ιάσμου αρδεύει 2.900 στρέμματα καλλιεργειών, που αποφέρουν εισοδήματα σε περίπου 800 οικογένειες!

Τούτων δοθέντων, ερωτώνται ο Περιφερειάρχης και οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες:

Α. Υπάρχει σαφής αποτύπωση των ζημιών και των σημείων που χρήζουν παρέμβασης εντός της κοίτης του ποταμού Κομψάτου; Τελεί σε γνώση τους ότι πλέον τα φράγματα δεν δύνανται να επιτελέσουν τη διπλή λειτουργία τους ούτε στο ελάχιστο; (δεν συγκρατούν ύδατα με προορισμό το κεντρικό κανάλι του αρδευτικού δικτύου του Ιάσμου, ούτε προστατεύουν τα «πέλματα» της γέφυρας από την εποχιακή ορμητική ροή του ποταμού)

Β. Εφόσον έχει γίνει η αποτύπωση των ζημιών, ποιος είναι ο σχεδιασμός για την αποκατάσταση τους;

Γ. Εφόσον δεν έχει γίνει η αποτύπωση των ζημιών, ποιος είναι ο προγραμματισμός της ΠΕ Ροδόπης για την διευθέτηση του ζητήματος; Σημειώνεται ότι η αποδοτικότητα των καλλιεργειών συνεργεί στην οικονομική βιωσιμότητα του οικείου ΤΟΕΒ και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας που αυτός δημιουργεί.

Δ. Έχει γίνει αντιληπτό ότι η κωλυσιεργία ζημιώνει σημαντικά τους ντόπιους καλλιεργητές, μεγάλο μέρος των οποίων ασχολούνται με την δυναμική καλλιέργεια του καπνού, που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους;

 

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Χριστόδουλος Τοψίδης (επικεφαλής παράταξης)

Θεόδωρος Μαρκόπουλος

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης

Σταύρος Βαβίας

Νικόλαος Βουλγαρίδης

Κωνσταντίνος Εξακουστός

Εμμανουήλ Ταπατζάς

Αργύρης Πατακάκης

Τριανταφυλλιά Καζάκου – Βρούζου

Οδυσσέας Βουρβουκέλης

Ιρφάν Χατζηγκενέ