ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ : Καταχρηστική χρήση οχήματος από τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Δράμας

05/08/2022

 

Προς

Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

Κον Χρήστο Παπαθεοδώρου

Κοινοποίηση

Γραφείο Περιφερειάρχη

Επικεφαλής παρατάξεων ΠΣ

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Καταχτηστική χρήση οχήματος από τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Δράμας

 

Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν στον τοπικό τύπο φωτογραφίες του αυτοκινήτου (Αρ. Κυκλ. ΚΗΥ 9449) που χρησιμοποιεί ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας σε σημεία που δεν δικαιολογείται η παρουσία του για κανέναν λόγο:

Α. Ημέρα Κυριακή 31/07/2022 στο beach bar Peponi στους Αμμολόφους Καβάλας και

Β. Κατ’ επανάληψη πολλές Κυριακή έξω από τον Ιερό Ναό του Αγ. Γρηγορίου στην Νέα Καρβάλη, όπου ο Αντιπεριφερειάρχης απασχολείται ως ψάλτης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας σε δηλώσεις του παραδέχθηκε την χρήση του αυτοκινήτου σε χώρο, ημέρα και ώρα που δεν θα έπρεπε να το χρησιμοποιεί.

Είναι προφανές ότι στην πρώτη περίπτωση η χρήση του υπηρεσιακού αυτοκινήτου της Περιφέρειας αφορά πιθανόν ψυχαγωγία και στην δεύτερη περίπτωση την παραγωγή εισοδήματος καθώς εξ όσων γνωρίζουμε στον ΙΝ του Αγ. Γρηγορίου αμείβεται για τις υπηρεσίες του.

Πρέπει να επισημανθεί ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας:

Παρέβη την ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με την χρήση των υπηρεσιακών αυτοκινήτων και κατά τον τρόπο αυτό διασπάθισε προκλητικά και χωρίς αίσθημα ευθύνης το δημόσιο χρήμα με το οποίο τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα έχουν αγορασθεί, συντηρούνται και εφοδιάζονται με καύσιμα.

Παρέβη προκλητικά τις υποδείξεις και τις διατάξεις για την ορθή χρήση των δημόσιων πόρων (οχημάτων, καυσίμων κα) στα πλαίσια της νομοθεσίας όπως αυτή περιγράφεται στα έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικών, Οικονομικών, της Αποκεντρωμένης και της κυβέρνησης γενικότερα.

Προκάλεσε το δημόσιο αίσθημα καθώς είναι πλήρως απαράδεκτο από κάθε οπτική γωνία να χρησιμοποιεί ένας αιρετός ένα κρατικό (της Περιφέρειας) αυτοκίνητο την στιγμή που οι πολίτες πληρώνουν για τις δικές τους ανάγκες μετακίνησης από το δικό τους «κομπόδεμα» τιμές ανά λίτρο που υπερβαίνουν τα 2 ευρώ. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε εποχές κρίσης και οικονομικής στενότητας αλλά και με ό,τι συνεπάγεται έναντι της χρηστής διοίκησης, της εντιμότητας και της ισονομίας.

Εξέθεσε την Περιφέρεια στο σύνολό της αλλά και τον Περιφερειάρχη και όσους μετέχουν στην διοίκησή της. Την στιγμή που στην Περιφέρεια από άκρη σε άκρη, οι υπάλληλοι δεν έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα δημόσια οχήματα για να φέρουν σε πέρας τις υπηρεσιακές τους υποχρεώσεις, ο κ. Παπαεμμανουήλ χρησιμοποίησε το υπηρεσιακό αυτοκίνητο της Περιφέρειας για προσωπικούς του λόγους.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο Περιφερειάρχης:

Εάν αποδοκιμάζει ή όχι τις κατ’ εξακολούθηση παράνομες, προκλητικές και καταχρηστικές ενέργειες του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας.

Εάν για την συμβολική και ουσιαστική αποκατάσταση των πραγμάτων έχει κινηθεί κάποια διαδικασία επιστροφής υπό τον χαρακτηρισμό αυτών ως αχρεωστήτως δαπανηθέντα των ποσών που παρανόμως και καταχρηστικώς επωφελήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας.

Εάν οι υπηρεσίες της ΠΕ Δράμας και των άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων ελέγχουν ουσιαστικά την κίνηση και την χρήση των υπηρεσιακών αυτοκινήτων και από τους αιρετούς και διασφαλίζουν την τήρηση του νόμου; Έγινε ή θα γίνει σχετικός έλεγχος;

Εάν για τις πράξεις του Αντιπεριφερειάρχη και μετά την ομολογία του υφίσταται θέμα όχι μόνο πολιτικής αλλά και διοικητικής ή/και δικαστικής διερεύνησης;

 

 

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Χριστόδουλος Τοψίδης (επικεφαλής παράταξης)

Θεόδωρος Μαρκόπουλος

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης

Σταύρος Βαβίας

Νικόλαος Βουλγαρίδης

Κωνσταντίνος Εξακουστός

Εμμανουήλ Ταπατζάς

Αργύρης Πατακάκης

Τριανταφυλλιά Καζάκου – Βρούζου

Οδυσσέας Βουρβουκέλης

Ιρφάν Χατζηγκενέ