ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ : «Ενημέρωση για την πορεία δρομολόγησης ενεργειών αναφορικά με την εναρμόνιση στο Αναθεωρημένο Χωροταξικό Πλαίσιο ΑΜΘ»

Κομοτηνή 08/03/2021

ΠΡΟΣ

Τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

Κοιν: Γραφείο Περιφερειάρχη ΑΜΘ
Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών, Υποδομών & Περιβάλλοντος

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: «Ενημέρωση για την πορεία δρομολόγησης ενεργειών αναφορικά με την εναρμόνιση  στο Αναθεωρημένο Χωροταξικό Πλαίσιο ΑΜΘ»

 

Στο πλαίσιο των διατάξεων του Κανονισμού του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, σας διαβιβάζουμε την επερώτησή μας προς τον Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών, Υποδομών και Περιβάλλοντος κο Δ. Γαλανόπουλο, ώστε να συζητηθεί στην επερχόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Δύο και πλέον χρόνια από την έναρξη ισχύος του αναθεωρημένου χωροταξικού πλαισίου της ΠΑΜΘ και 18 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων σας, δημιουργούνται απορίες σχετικά με τα προβλεπόμενα και τις επιβαλλόμενες κινήσεις προσαρμογής της περιφέρειας σε αυτά.

 

Η σιωπή σας κατά τον πρόσφατο απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης (νομίζω ήσασταν ο ένας εκ των δύο Αντιπεριφερειαρχών που ούτε έγραψε ούτε είπε κάτι…) μας αφήνει απορίες για διάφορα ζητήματα. Βεβαίως, άποψή μας είναι πως ίσως ήταν το καλύτερο που μπορούσατε να κάνετε μιας και η Περιφέρεια στερείται ουσιαστικών πεπραγμένων στα σοβαρά ζητήματα υποδομών. Συνεπώς από το να ακούμε λόγια όπως ακούσαμε από συναδέλφους σας, η σιωπή είναι καλύτερη επιλογή, καθώς μπορεί να θεωρηθεί πιο έντιμη πολιτικά.

 

Ένα από τα ζητήματα που σας αφορούν έχει να κάνει με την εφαρμογή του αναθεωρημένου χωροταξικού πλαισίου και τις ενέργειες που οφείλει να υλοποιήσει η Περιφέρεια ώστε να εναρμονιστεί με αυτό και ενδεικτικά παραθέτουμε τα εξής:

Α) Απαραίτητες δικτυώσεις και συνδέσεις υγροβιοτόπων και αρχαιολογικών χώρων. Ένα από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα προκειμένου για την 12μηνη τουριστική ανάπτυξη παραμένει σε ύπνωση και το θυμόμαστε μόνο σε δηλώσεις συναδέλφων σας χωρίς όμως το παραμικρό ουσιαστικό αντίκρισμα.

Β) Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των κάθετων οδικών αξόνων και της σύνδεσης με την Εγνατία Οδό αλλά και με τους λιμένες Αλεξανδρούπολης & Μείζων Εμπορικός Λιμένας Καβάλας αλλά και την απόλυτη αδράνεια όσον αφορά όλα τα θέματα που αφορούν λιμένες όπως αυτόν του Πόρτο Λάγος. Η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί προβλήτα όχι μόνο στον τουρισμό αλλά κυρίως στον εξαγωγικό τομέα όπου πάσχουμε αλλά και στην ανάγκη εδραίωσης μας ως διαμετακομιστικό κέντρο, καθυστερώντας κατά συνέπεια, με ευθύνη σας και την δημιουργία θέσεων εργασίας.

Γ) Εξειδίκευση όρων και περιορισμών εγκατάστασης αιολικών και φ/β πάρκων για την καλύτερη οργάνωση της δραστηριότητας αλλά και την μείωση των επιπτώσεων από αυτά.

Δ)Προσδιορισμός της έκτασης και ρυθμού εξέλιξης των φαινομένων διάβρωσης των ακτών και δρομολόγηση έργων και δράσεων αντιμετώπισής τους.

Ερωτάστε:

Τι έχετε δρομολογήσει ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης για τα παραπάνω που περιέχονται στο αναθεωρημένο χωροταξικό πλαίσιο και ενδεικτικά αναφέρονται καθώς και με ποια χρονοδιαγράμματα;

Σημειώνοντας ότι ουδέποτε (για τους δικούς της λόγους) η διοίκηση της Περιφέρειας έχει τολμήσει να εισάγει προς ενημέρωση και συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα θέματα αυτά.

 

 

 

Ο Επερωτών Περιφερειακός Σύμβουλος:

Θεόδωρος Μαρκόπουλος – Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Καβάλας

Συνυπογράφουν:

Χριστόδουλος Τοψίδης (επικεφαλής παράταξης)

Χρήστος Γάκης

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης

Σταύρος Βαβίας

Μιχαήλ Αμοιρίδης

Νικόλαος Βουλγαρίδης

Κώστας Εξακουστός

Αριστείδης Μωυσιάδης

Εμμανουήλ Ταπατζάς

Αργύρης Πατακάκης

Φελίνα Καζάκου

Οδυσσέας Βουρβουκέλλης

Ιρφάν Χατζηγκενέ

Μαρία Πολυμέρου