ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ : «Χωρική απόσταξη τσίπουρου από τους αμπελώνες της Περιφέρειας ΑΜΘ»

06/11/2022

Προς
Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

Κο Χρήστο Παπαθεοδώρου

Κοινοποίηση

– Γραφείο Περιφερειάρχη ΑΜΘ

– Γραφείο Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη
Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής

– Επικεφαλής παρατάξεων ΠΣ

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: «Χωρική απόσταξη τσίπουρου από τους αμπελώνες της Περιφέρειας ΑΜΘ»

 

Λόγω της περιόδου που διανύουμε και αφορά στην παραγωγή του τσίπουρου, οφείλουμε να επισημάνουμε προς την διοίκηση της Περιφέρειας την ανησυχία (όχι μόνο την δική μας αλλά όλων των πολιτών και κυρίως των παραγωγών) όσον αφορά την πορεία αυτού του συγκεκριμένου παραδοσιακού αγροτικού προϊόντος.

Είναι περιττό να υπενθυμίσουμε ότι το προϊόν αυτό εδώ και αιώνες απηχεί στην παράδοση και των έξι Π.Ε. της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Ιδιαίτερα δε στους νομούς Δράμας και Καβάλας όπου υφίστανται και οι μεγαλύτερες εκτάσεις αμπελώνων, ενώ μακρά παράδοση στην απόσταξη του τσίπουρου έχει και ο Έβρος. (Σημειώνεται δε, ότι τόσο σε Δήμους της ΠΕ Καβάλας όσο και στο Σουφλί του Έβρου διοργανώνονται κατ’ έτος θεσμοθετημένες «Γιορτές Τσίπουρου»).

Είναι περιττό αλλά ας το κάνουμε (προς την διοίκηση της Περιφέρειας) να υπενθυμίσουμε ότι σημαντική για τον αγροτικό χώρο είναι η λεγόμενη χωρική απόσταξη, η οποία είναι μεν χρονικά περιορισμένη αλλά παρέχει στους παραγωγούς (αμπελουργούς) την δυνατότητα να παράγουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα. Το εισόδημα αυτό δεν είναι ενδεχομένως καθοριστικό τις «καλές» χρονιές καθώς τα σταφύλια που παράγονται δεν είναι και δεν μπορούν να θεωρηθούν «φθηνά» σταφύλια. Ως εκ τούτου η χωρική απόσταξη στην περιοχή μας αυτοπεριοριζόταν πάντα σε συγκεκριμένα πλαίσια χωρίς να λειτουργεί εις βάρος των ποτοποιών που παράγουν τσίπουρο στο πλαίσιο της «κανονικής» απόσταξης.

Φέτος που η χρονιά ήταν η χειρότερη ίσως από τότε που υπάρχουν αμπελώνες στην περιοχή, η χωρική απόσταξη θα ήταν μία λύση παραγωγής ενός μικρού συμπληρωματικού εισοδήματος, την στιγμή που μεγάλες ποσότητες σταφυλιών έχουν παραμείνει ασυγκόμιστες στους αμπελώνες.

Επιπλέον η χωρική απόσταξη δεν λειτουργεί αδασμολόγητα αλλά καταβάλλεται συγκεκριμένος δασμός υπό την αρμοδιότητα των τελωνειακών υπηρεσιών της χώρας.

Την ίδια στιγμή το αρμόδιο Υπουργείο επέλεξε να διαφοροποιήσει το πλαίσιο που αφορά την χωρική απόσταξη πολλαπλασιάζοντας τον γραφειοκρατικό όγκο αλλά και τριπλασιάζοντας τον συγκεκριμένο δασμό από 63 στα 167 ευρώ με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τους παραγωγούς και την αμπελουργία της περιοχής μας.

Στο παραπάνω πλαίσιο ερωτάται ο Περιφερειάρχης και όλη η διοίκηση

  • Αν έχουν υπόψη τους θέμα;
  • Αν πιστεύουν ότι πρέπει να συνεχίσει η χωρική απόσταξη να λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο που λειτούργησε ως το 2021 και να εξυπηρετεί τους στόχους τους οποίους εξυπηρέτησε επί δεκαετίες;
  • Αν έχουν κάνει κάποια ενέργεια επί του θέματος με δεδομένο ότι η αμπελουργία της περιοχής μας και η παραγωγή τσίπουρου είναι σημαντική και επιπλέον εμπίπτει και στη λεγόμενη «Αγροδιατροφική Σύμπραξη» η οποία εισήχθη στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΠΣ παρόλα τα λάθη που αυτή φέρει και τα οποία σας επισημάνθηκαν;
  • Τέλος θεωρείτε ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έχει την δημοκρατική νομιμοποίηση και ευθύνη να παρεμβαίνει για τα ζητήματα που αφορούν το σύνολο ή μέρος των πολιτών της και να προασπίζεται τα «δικαιώματα» τους;
  • Επιπλέον η Περιφέρεια έχει την δημοκρατική νομιμοποίηση και ευθύνη να παρεμβαίνει για ζητήματα που αφορούν προϊόντα με αναπτυξιακή και παραγωγική διάσταση όπως το τσίπουρο ;

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Χριστόδουλος Τοψίδης (επικεφαλής παράταξης)

Θεόδωρος Μαρκόπουλος

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης

Σταύρος Βαβίας

Νικόλαος Βουλγαρίδης

Κωνσταντίνος Εξακουστός

Εμμανουήλ Ταπατζάς

Αργύρης Πατακάκης

Τριανταφυλλιά Καζάκου – Βρούζου

Οδυσσέας Βουρβουκέλης

Ιρφάν Χατζηγκενέ

 

Εισηγητής: Θεόδωρος Μαρκόπουλος – Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Καβάλας