Η θέση της Περιφερειακής Σύνθεσης για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας ΑΜΘ για το 2022

Η παράταξη της Περιφερειακής Σύνθεσης δεν έδωσε θετική ψήφο στο σχέδιο προϋπολογισμού που έφερε προς ψήφιση στο Σώμα η παράταξη της Διοίκησης λόγω απόλυτης διαφωνίας στην ουσία. Η διοίκηση της ΠΑΜΘ δεν έχει αναπτυξιακή στόχευση και όραμα και αυτό φάνηκε για άλλη μία φορά στο σχέδιο του προϋπολογισμού.

Η διαδικασία δεν επιτρέπει υποβολή ψήφου σε επιμέρους σημεία του σχεδίου, αν και ως παράταξη φυσικά και συμφωνούμε στα σκέλη εκείνα που αφορούν τις υπηρεσιακές και λειτουργικές ανάγκες της Περιφέρειας μας.

Η διαφωνία μας είναι αμιγώς πολιτική και η αρνητική ψήφος είναι ψήφος διαμαρτυρίας για τον τρόπο με τον οποίο ασκούν τη διοίκηση ο Χρήστος Μέτιος και οι συν αυτώ.

Παρακάτω, επισυνάπτεται η τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξής μας Χριστόδουλου Τοψίδη επί του σχεδίου του προϋπολογισμού:

 

 

 

Κε Πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου

Κε Περιφερειάρχα,

Αγαπητοί/ες συνάδελφοι

 

Για άλλη μία φορά καταλήγουμε αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η πολιτική που ασκεί η διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης δεν μας βρίσκει σύμφωνους ως παράταξη σε κανένα σημείο.

Κι αυτό δεν είναι «αντίδραση για την αντίδραση», αλλά μια θλιβερή διαπίστωση, που είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οφείλω να παραδεχτώ ότι ο προϋπολογισμός που φέρνετε για ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι εντυπωσιακός ως προς το νούμερο. Όμως, δεν είμαστε εδώ για να διασκεδάζουμε τις εντυπώσεις, αγαπητοί συνάδελφοι.

Εδώ είμαστε για να παράγουμε πολιτική.

Ήδη από τις προηγούμενες συνεδριάσεις στις οποίες είχαν έρθει προς συζήτηση το Τεχνικό Πρόγραμμα και το Ετήσιο Σχέδιο Δράσης είχαμε διαγνώσει την απουσία αναπτυξιακού οράματος από την πλευρά της διοίκησης και αυτό επιβεβαιώνεται σήμερα με το σχέδιο του Προϋπολογισμού για το έτος 2022.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με λίγες λέξεις και ο φετινός προϋπολογισμός είναι μαύρα γράμματα σε άσπρο χαρτί. Φυσικά συγχαίρουμε τους υπηρεσιακούς της Περιφέρειας μας που διεκπεραίωσαν το τεχνικό κομμάτι της διαδικασίας, όμως αυτοί δεν ευθύνονται για την ουσία. Για την ακρίβεια μιλάμε για απουσία ουσίας από αυτό το σχέδιο.

Θέτω το ρητορικό ερώτημα: Μπορεί ο κος Περιφερειάρχης να περιγράψει με τρεις λέξεις το αναπτυξιακό όραμα της παράταξής του; «Όχι» είναι η απάντηση. Δεν μπορεί να το κάνει αυτό, γιατί απλώς δεν υπάρχει όραμα. Και επειδή δεν έχει όραμα, δεν μπορεί να τροχιοδρομήσει και τις εξελίξεις.

Ποιος είναι -για παράδειγμα- ο βασικός αναπτυξιακός πυλώνας της Περιφέρειας μας; Πώς τον στηρίζουμε μέσα από αυτό το σχέδιο του Προϋπολογισμού;

Αυτό που παρατηρούμε είναι απλώς μία παράθεση αριθμών μέσα σε κουτάκια. Φυσικά, σεβόμαστε και -αν υπήρχε δυνατότητα- θα ψηφίζαμε τα σκέλη εκείνα του προϋπολογισμού που αναφέρονται σε υπηρεσιακές ανάγκες της Περιφέρειας μας, στις ανάγκες μεταφοράς των μαθητών μας και στην στήριξη των δομών Υγείας, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα από τον νομοθέτη. Ούτε φυσικά είμαστε εδώ για να επιβραβεύουμε τα αυτονόητα.

Εδώ είμαστε για να παρατηρούμε τη μεγάλη εικόνα, που εσείς δεν βλέπετε κύριε Περιφερειάρχα.

Δεν βλέπετε ότι η Περιφέρεια μας μαστίζεται από την ανεργία.

Δεν βλέπετε ότι η πανδημία έχει προκαλέσει βαθιές πληγές στην τοπική μας οικονομία.

Δεν βλέπετε ότι ο πρωτογενής τομέας πρέπει να γίνει πρωταγωνιστής στην αναπτυξιακή πορεία της περιφέρειας μας.

Βλέπετε μόνο την υποχρέωσή σας να «γεμίσετε σωστά τα κουτάκια». Που, ακόμη και αυτό είναι επιτυχία των υπηρεσιακών και όχι δική σας. Επομένως, δεν μπορεί να ζητάτε τη θετική μας ψήφο.

Η ψήφιση του προϋπολογισμού συνιστά την κορυφαία πολιτική πράξη για το Περιφερειακό μας Συμβούλιο. Υπό την προϋπόθεση όμως ότι υπάρχει έδαφος πολιτικής συζήτησης.

Αλήθεια, ποιο είναι το πολιτικό σας όραμα για την Περιφέρεια μας κύριε Περιφερειάρχα;

Σκοπίμως δεν βάζω τους αριθμούς στην τοποθέτησή μου, επειδή γνωρίζω πολύ καλά ότι θα τους χρησιμοποιήσετε προς χάριν εντυπωσιασμού. Όμως, ξαναλέω ότι δεν είμαστε εδώ για να κερδίζουμε εντυπώσεις.

Άλλωστε τι νόημα έχουν τα ποσά όταν η διάθεσή τους γίνεται χωρίς στόχευση, κατεύθυνση και σκοπό;

Για την παράταξή μας, ο ετήσιος προϋπολογισμός δεν αρκεί να είναι τυπικά σωστός. Πρέπει υποχρεωτικά να κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Στην κατεύθυνση του μετρήσιμου και παραγωγικού αποτελέσματος. Για να το πω απλά εμείς θέλουμε τα «λεφτά να πιάνουν τόπο».

Στην περίπτωσή σας, δυστυχώς, όχι μόνο δεν πιάνουν τόπο, αλλά απλώς πιάνουν χώρο στους πίνακες. Και του χρόνου τέτοιον καιρό η ιστορία θα έχει αποδείξει των λόγων μας το αληθές, αφού είναι δεδομένο ότι όλα αυτά τα χρήματα δεν θα έχουν αποφέρει κανένα αποτέλεσμα ούτε θα έχουν συνδράμει στην βελτίωση της θέσης της Περιφέρειας μας.

Όχι επειδή είναι λίγα κε Περιφερειάρχα. Επειδή, δυστυχώς, είναι λίγη η διάθεση, η προσπάθεια και η έμπνευσή σας, που περιορίζονται ως το να είστε «τυπικά σωστός». Μόνο που περί τούτου δεν έχουμε καμία αμφιβολία. Έχουμε εμπιστοσύνη τους υπηρεσιακούς της Περιφέρειας μας και θεωρούμε σίγουρο ότι δεν θα συνέτασσαν μία έκθεση με λάθη.

Όλα τα λάθη βαρύνουν εσάς και τους ανθρώπους που στηρίζουν το διοικητικό σας σχήμα και υιοθετούν το μη-όραμα σας για το μέλλον του τόπου μας.

Εμείς όμως, κε Περιφερειάρχα και αγαπητοί συνάδελφοι δεν θα γίνουμε συμμέτοχοι στο λάθος. Θα σταθούμε απέναντι και με την αρνητική μας ψήφο θα καταγγείλουμε όλα όσα προανέφερα, υπογραμμίζοντας βέβαια ότι αν μπορούσαμε θα είχαμε δώσει τη θετική μας ψήφο σε συγκεκριμένα σκέλη του προϋπολογισμού, τα οποία δεν αφορούν όμως τον σχεδιασμό της διοίκησης.

Σας ευχαριστώ.