«Ο προϋπολογισμός της απαξίας! Ένα ακόμη βαρίδιο για την Περιφέρεια ΑΜΘ»

Συζητήθηκε σήμερα (11/11) στο Περιφερειακό Συμβούλιο το σχέδιο του Προϋπολογισμού της Περιφέρειάς μας για το 2022.

Ούτε καν ο ίδιος ο Περιφερειάρχης μπόρεσε να βρει κάποιο επιχείρημα υπέρ του σχεδίου που κατέθεσε η διοίκησή του. Ούτε τόλμησε να ψελλίσει, έστω, ότι ο Προϋπολογισμός θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της Περιφέρειας ή ότι εξυπηρετεί μία στόχευση ή ένα όραμα που έχει για την ΑΜΘ. Προφανώς δεν επικαλούνται κάτι που δεν έχουν!

Αρκούνται και εφησυχάζουν με το ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε την εποχή των μνημονίων. Μάλιστα ο έμμισθος «εταίρος» της διοίκησης, ο κ. Σιμιτσής δήλωσε ότι είναι καλύτερα έτσι (με το ασφυκτικό πλαίσιο) παρά με την δυνατότητα της αυτοδιοίκησης να λειτουργεί … αυτοδιοικητικά και να καταρτίζει προϋπολογισμούς με μία κάποια αναπτυξιακή κατεύθυνση! Δυστυχώς δεν μπορεί να διατυπωθεί κανένα σχόλιο για αυτόν τον εφησυχασμό και την υπερμνημονιακή λογική!

Οι Σύμβουλοι της Περιφερειακής Σύνθεσης δεν δώσαμε θετική ψήφο στο σχέδιο προϋπολογισμού λόγω της απόλυτης διαφωνίας μας επί της ουσίας. Διεκδικούμε την ύπαρξη μίας αναπτυξιακής στόχευσης και ενός οράματος για την ΑΜΘ με μία όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση. Αυτό διαπιστώθηκε για άλλη μία φορά ότι δεν υπάρχει ούτε στο σχέδιο του προϋπολογισμού, ούτε στην λογική της διοίκησης και των συνοδοιπόρων της.

Διευκρινίζουμε ότι η παράταξή μας, όπως δηλώσαμε, δεν διαφωνεί με δαπάνες κοινωνικής κατεύθυνσης, με τις δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού και άλλες εύλογες δαπάνες αλλά η διαδικασία δεν επιτρέπει υποβολή ψήφου σε επιμέρους σημεία του σχεδίου.

Από το Γραφείο Τύπου

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Επικεφαλής «Περιφερειακής Σύνθεσης» Χριστόδουλου Τοψίδη

 

«Κε Πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου

Κε Περιφερειάρχα,

Αγαπητοί/ες συνάδελφοι

 

Για άλλη μία φορά καταλήγουμε αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η πολιτική που ασκεί η διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης δεν μας βρίσκει σύμφωνους ως παράταξη σε κανένα σημείο.

Αυτό δεν είναι «αντίδραση για την αντίδραση», αλλά μια θλιβερή διαπίστωση, που είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οφείλω να παραδεχτώ ότι ο προϋπολογισμός που φέρνετε για ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι εντυπωσιακός ως προς το νούμερο. Όμως, δεν είμαστε εδώ για να διασκεδάζουμε τις εντυπώσεις, αγαπητοί συνάδελφοι.

Εδώ είμαστε για να παράγουμε πολιτική.

Ήδη από τις προηγούμενες συνεδριάσεις στις οποίες είχαν έρθει προς συζήτηση το Τεχνικό Πρόγραμμα και το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης είχαμε επισημάνει την απουσία αναπτυξιακού οράματος από την πλευρά της διοίκησης και αυτό επιβεβαιώνεται και σήμερα με το σχέδιο του Προϋπολογισμού για το έτος 2022.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με λίγες λέξεις και ο φετινός προϋπολογισμός είναι απλά «μαύρα γράμματα σε άσπρο χαρτί». Φυσικά συγχαίρουμε τους υπηρεσιακούς της Περιφέρειας μας που διεκπεραίωσαν το τεχνικό κομμάτι της διαδικασίας, όμως αυτοί δεν ευθύνονται για την ουσία.

Για την ακρίβεια μιλάμε για απουσία ουσίας από αυτό το σχέδιο.

Θέτω το ρητορικό ερώτημα: Μπορεί ο κος Περιφερειάρχης να περιγράψει με τρεις λέξεις το αναπτυξιακό όραμα της παράταξής του;

«Όχι» είναι η απάντηση. Δεν μπορεί να το κάνει αυτό, γιατί απλώς δεν υπάρχει όραμα και επειδή δεν έχει όραμα, δεν μπορεί να δρομολογήσει και εξελίξεις.

Ποιος είναι -για παράδειγμα- ο βασικός αναπτυξιακός πυλώνας της Περιφέρειας μας; Πώς τον στηρίζουμε μέσα από αυτό το σχέδιο του Προϋπολογισμού;

Αυτό που παρατηρούμε είναι απλώς μία παράθεση αριθμών μέσα σε «κουτάκια». Φυσικά, σεβόμαστε και -αν υπήρχε δυνατότητα- θα ψηφίζαμε τα σκέλη εκείνα του προϋπολογισμού που αναφέρονται σε υπηρεσιακές ανάγκες της Περιφέρειας μας, στις ανάγκες μεταφοράς των μαθητών μας και στην στήριξη των δομών Υγείας, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα από τον νομοθέτη. Ούτε φυσικά είμαστε εδώ για να επιβραβεύουμε τα αυτονόητα.

Εδώ είμαστε για να παρατηρούμε τη μεγάλη εικόνα, που εσείς δεν βλέπετε κύριε Περιφερειάρχα.

Δεν βλέπετε ότι η Περιφέρεια μας μαστίζεται από την ανεργία.

Δεν βλέπετε ότι η πανδημία έχει προκαλέσει βαθιές πληγές στην τοπική μας οικονομία.

Δεν βλέπετε ότι ο πρωτογενής τομέας πρέπει να γίνει πρωταγωνιστής στην αναπτυξιακή πορεία της περιφέρειας μας.

Βλέπετε μόνο την υποχρέωσή σας να «γεμίσετε σωστά τα κουτάκια». Που, ακόμη και αυτό είναι έργο των υπηρεσιακών και όχι δική σας. Επομένως, δεν μπορεί να ζητάτε τη θετική μας ψήφο.

Η ψήφιση του προϋπολογισμού, κανονικά, συνιστά την κορυφαία πολιτική πράξη για το Περιφερειακό μας Συμβούλιο. Υπό την προϋπόθεση όμως ότι υπάρχει έδαφος πολιτικής συζήτησης.

Αλήθεια, ποιο είναι το πολιτικό σας όραμα για την Περιφέρεια μας κύριε Περιφερειάρχα;

Σκοπίμως δεν βάζω τους αριθμούς στην τοποθέτησή μου, επειδή γνωρίζω πολύ καλά ότι θα τους χρησιμοποιήσετε προς χάριν εντυπωσιασμού. Όμως, ξαναλέω ότι δεν είμαστε εδώ για να κερδίζουμε εντυπώσεις.

Άλλωστε τι νόημα έχουν τα ποσά όταν η διάθεσή τους γίνεται χωρίς στόχευση, κατεύθυνση και σκοπό;

Για την παράταξή μας, ο ετήσιος προϋπολογισμός δεν αρκεί να είναι τυπικά σωστός. Πρέπει υποχρεωτικά να κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Στην κατεύθυνση του μετρήσιμου και παραγωγικού αποτελέσματος. Για να το πω απλά εμείς θέλουμε τα «λεφτά να πιάνουν τόπο».

Στην περίπτωσή σας, δυστυχώς, όχι μόνο δεν πιάνουν τόπο, αλλά απλώς πιάνουν χώρο στους πίνακες. Και του χρόνου τέτοιον καιρό η ιστορία θα έχει αποδείξει των λόγων μας το αληθές, αφού είναι δεδομένο ότι όλα αυτά τα χρήματα δεν θα έχουν αποφέρει κανένα αποτέλεσμα ούτε θα έχουν συνδράμει στην βελτίωση της θέσης της Περιφέρειας μας.

Όχι επειδή είναι λίγα κε Περιφερειάρχα. Επειδή, δυστυχώς, είναι λίγη η διάθεση, η προσπάθεια και η έμπνευσή σας, που περιορίζονται ως το να είστε «τυπικά σωστός». Μόνο που περί τούτου δεν έχουμε καμία αμφιβολία γιατί έχουμε εμπιστοσύνη τους υπηρεσιακούς της Περιφέρειας μας και θεωρούμε σίγουρο ότι δεν θα συνέτασσαν μία έκθεση με λάθη.

Όλα τα ουσιαστικά λάθη βαρύνουν εσάς και τους ανθρώπους που στηρίζουν το διοικητικό σας σχήμα και υιοθετούν το μη-όραμα σας για το μέλλον του τόπου μας.

Εμείς όμως, κε Περιφερειάρχα και αγαπητοί συνάδελφοι δεν θα γίνουμε συμμέτοχοι στο λάθος. Θα σταθούμε απέναντι και με την αρνητική μας ψήφο θα καταγγείλουμε όλα όσα προανέφερα, υπογραμμίζοντας βέβαια ότι αν μπορούσαμε θα είχαμε δώσει τη θετική μας ψήφο σε συγκεκριμένα σκέλη του προϋπολογισμού, τα οποία δεν αφορούν όμως τον σχεδιασμό της διοίκησης.

Σας ευχαριστώ»