ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ : «Σχετικά με την αδιαφορία συντήρησης της τεχνητής «λίμνης» του φράγματος Μαριών στην Θάσο»

18/05/2022

Προς: Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

Κο Χρήστο Παπαθεοδώρου
Κοιν: Περιφερειάρχη ΑΜΘ

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: «Σχετικά με την αδιαφορία συντήρησης της τεχνητής «λίμνης» του φράγματος Μαριών στην Θάσο»

 

Στις Μαριές της Θάσου έχει κατασκευασθεί προ πολλών δεκαετιών φράγμα, το οποίο συγκέντρωσε νερό και διαμόρφωσε έτσι έναν ιδιαίτερο ταμιευτήρα, ο οποίος μοιάζει με μικρή «λίμνη» και εξυπηρετεί πολλαπλές σκοπιμότητες, Όπως: παρέχει νερό για άρδευση, για ενδεχόμενη (απευκταία σε κάθε περίπτωση) ανάγκη πυρόσβεσης, εμπλουτίζει τον υπόγειο υδροφορέα, περιορίζει τις στερεοπαροχές των ρεμάτων της περιοχής αλλά ταυτοχρόνως αποτελεί και μία περιοχή ιδιαιτέρου κάλους, τουριστικά επισκέψιμη και μάλιστα αξιοποιείται και στα πλαίσια οδοιπορίας και ορειβασίας στην περιοχή καθώς συνδυάζεται και με έναν υφιστάμενο καταρράκτη ο οποίος τροφοδοτεί την «λίμνη». Μάλιστα η «λίμνη» χωρίζεται με ένα «πρόφραγμα» σε μία «λεκάνη ηρεμίας» από την υπόλοιπη έκτασή της.

Στο πέρασμα του χρόνου η λίμνη αυτή είχε καταστραφεί πλήρως καθώς στερούμενη ενδιαφέροντος είχαν συγκεντρωθεί βουνά άμμου (φερτής ύλης) με αποτέλεσμα να μηδενισθεί ο όγκος της και να πάψει να εξυπηρετεί όλους τους παραπάνω πολλαπλούς στόχους.

Μετά τις πυρκαγιές της Θάσου, η τότε διοίκηση της ΠΕ Καβάλας (2017) μερίμνησε για τον καθαρισμό της, την ενίσχυση του φράγματος και την επαναφορά του υγρού στοιχείου και της φυσικής χλωρίδας. Με απλά λόγια «η λίμνη έγινε ξανά λίμνη» με την απομάκρυνση χιλιάδων κυβικών φερτών υλών. Μάλιστα το όλο έργο εκτελέστηκε από την ΔΤΕ της ΠΕ Καβάλας αλλά δεν επιβάρυνε τον Π/Υ της Περιφέρειας.

Έκτοτε, όμως στην λίμνη έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται και πάλι όπως είναι αναμενόμενο μεγάλες ποσότητες φερτών υλών. Από την ολοκλήρωση του έργου είχε διατυπωθεί ότι ανά 3ετία η λίμνη απαιτεί καθαρισμό και απομάκρυνση των φερτών υλών.

Κάτι τέτοιο όμως στην διάρκεια της παρούσας θητείας έχει παραβλεφθεί. Έτσι η λίμνη αρχίζει να παύει να εξυπηρετεί τους ουσιαστικούς, περιβαλλοντικούς  αλλά και τουριστικούς ρόλους που επιτελεί.

Ερωτάται η διοίκηση:

  1. Γιατί ως σήμερα έχει παραλείψει να προβεί σε έργο συντήρησης του ταμιευτήρα του φράγματος Μαριών;
  2. Αντιλαμβάνεται την σπουδαιότητα του ταμιευτήρα και της λίμνης καθώς και το μέγεθος της ευθύνης της;

 

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Χριστόδουλος Τοψίδης (επικεφαλής παράταξης)

Θεόδωρος Μαρκόπουλος

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης

Σταύρος Βαβίας

Νικόλαος Βουλγαρίδης

Κωνσταντίνος Εξακουστός

Εμμανουήλ Ταπατζάς

Αργύρης Πατακάκης

Τριανταφυλλιά Καζάκου – Βρούζου

Οδυσσέας Βουρβουκέλης

Ιρφάν Χατζηγκενέ