ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ : «Ένταξη του Παρθένου Δάσους Φρακτού στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO»

19/05/2022

Προς: Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

Κο Χρήστο Παπαθεοδώρου
Κοιν: Περιφερειάρχη ΑΜΘ

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: «Ένταξη του Παρθένου Δάσους Φρακτού στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO»

 

Στις 18 Απριλίου είχε γίνει στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα εκδήλωση για την ένταξη του Παρθένου Δάσους Φρακτού Παρανεστίου στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ήταν μία πολύ επιτυχημένη εκδήλωση, κατά την οποία αναδείχθηκαν η οικολογική σημασία, η ομορφιά αλλά και η σπανιότητα του δασικού συμπλέγματος που διεκδικεί τη θέση του στον παγκοσμίως αναγνωρισμένο κατάλογο.

Είναι αυτονόητο, ότι εφόσον τελικά το Δασικό Σύμπλεγμα ενταχθεί στο Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, τα οφέλη που θα προκύψουν για τον Δήμο Παρανεστίου, αλλά και για την ΠΕ Δράμας συνολικά θα είναι πολλαπλά και σε πολλά επίπεδα – κυρίως δε στον τουριστικό τομέα, αφού είναι γνωστό ότι το Σύμπλεγμα είναι μοναδικό σε όλη την Ευρώπη. Στην εκδήλωση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μάλιστα, χαρακτηρίστηκε ως «ένα ζωντανό εργαστήριο της Φύσης» και γενικά οι αρετές του Δάσους περιγράφηκαν διθυραμβικά από τους σχετικούς επιστημονικούς εισηγητές.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων για την ένταξη ή μη του Δασικού Συμπλέγματος στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO, παρατηρείται μία προσπάθεια σφετερισμού της δράσης από μέλη της Διοίκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, μέσω ανούσιων δηλώσεων και άσκοπων αναρτήσεων.

Ερωτάται ο Περιφερειάρχης:

  1. Σε ποιες ακριβώς ενέργειες προέβη η Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ ώστε να προωθηθεί η ένταξη του Παρθένου Δάσους του Φρακτού Παρανεστίου στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO;
  2. Ποια είναι η συνεισφορά και η εμπλοκή της Διοίκησης σε όλη τη διαδικασία (αν υπάρχει);

 

 

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Χριστόδουλος Τοψίδης (επικεφαλής παράταξης)

Θεόδωρος Μαρκόπουλος

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης

Σταύρος Βαβίας

Νικόλαος Βουλγαρίδης

Κωνσταντίνος Εξακουστός

Εμμανουήλ Ταπατζάς

Αργύρης Πατακάκης

Τριανταφυλλιά Καζάκου – Βρούζου

Οδυσσέας Βουρβουκέλης

Ιρφάν Χατζηγκενέ

 

Εισηγητής: Αργύρης Πατακάκης (Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Δράμας)