ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ : «Περί προγραμματισμού αναδασμών στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου»

Κομοτηνή 14/06/2022

Προς: Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου

Κον Χρήστο Παπαθεοδώρου

Κοιν: Γραφείο Περιφερειάρχη

Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Έβρου

Γραφείο Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη

Αγροτικής Ανάπτυξης

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: «Περί προγραμματισμού αναδασμών στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου»

 

Αναδασμός ονομάζεται η διαδικασία, κατά την οποία η αρμόδια αρχή αποσπά όλες τις έγγειες ιδιοκτησίες ενός καθορισμένου τόπου από τους κυρίους τους, χαράσσει νέα όρια στο εσωτερικό τους και τελικά τις επαναδιανέμει μεταξύ των πρότερων ιδιοκτητών, με νέους τίτλους κυριότητας και με τη μορφή ενός ενιαίου τεμαχίου. Αποτελεί μια μέθοδο που εφαρμόζεται κατά κύριο λόγο σε αγροτικές περιοχές, με σκοπό τον εξορθολογισμό και την τόνωση της γεωργικής παραγωγής και σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε τώρα, η τόνωση της γεωργικής παραγωγής πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τη Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ, μιας και ο Πρωτογενής Τομέας αποτελεί βασικό αναπτυξιακό πυλώνα της περιοχής μας.

Όμως, παρά τη διαπιστωμένη ανάγκη περί αναδασμού, αλλά και των οφελών που αυτός θα επέφερε, ειδικά δε στην ΠΕ Έβρου, η τελευταία συζήτηση περί αναδασμού έγινε πριν από περίπου δέκα χρόνια!

Ακόμη χειρότερα, στην ΠΕ Έβρου υπάρχουν τουλάχιστον τρεις περιοχές στις οποίες έχει διαπιστωθεί ανάγκη αναδασμού, αλλά έχει γίνει και σχετικά σημαντική πρόοδος των απαιτούμενων διαδικασιών, πλην όμως δεν έχει ολοκληρωθεί τίποτα.

Ο λόγος για τα αγροκτήματα: Αμπελακίων- Παταγής – Νεοχωρίου, Ψαθάδων – Διδυμοτείχου – Ισαακίου – Πραγγίου – Πετράδων και της ημιορεινής περιοχής του Πέπλου.

Πρόσφατα μάλιστα, η σπουδαιότητα του αναδασμού επισημάνθηκε ακόμα και από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά την επίσκεψή του στον Έβρο, αλλά και πάλι από την Διοίκησή σας δεν διαφαίνεται κάποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Κατόπιν τούτων:

Α) Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι διαδικασίες που σχετίζονται με τους αναδασμούς των αναφερομένων αγροτεμαχίων

Β) Ερωτάσθε:

  1. Δεδομένου ότι οι διαδικασίες των αναδασμών έχουν τελματωθεί, πώς σκοπεύει η Διοίκηση να τις ολοκληρώσει;
  2. Υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός αναδασμών στην επικράτεια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας

 

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Χριστόδουλος Τοψίδης (επικεφαλής παράταξης)

Θεόδωρος Μαρκόπουλος

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης

Σταύρος Βαβίας

Νικόλαος Βουλγαρίδης

Κωνσταντίνος Εξακουστός

Εμμανουήλ Ταπατζάς

Αργύρης Πατακάκης

Τριανταφυλλιά Καζάκου – Βρούζου

Οδυσσέας Βουρβουκέλης

Ιρφάν Χατζηγκενέ