ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ : «Διαχείριση πλημμυρικού φαινομένου στον Δήμο Ορεστιάδας»

14/06/2022

Προς: Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ
κον Χρήστο Παπαθεοδώρου
Κοιν: Γραφείο Περιφερειάρχη
Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Έβρου

Γραφείο Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: «Διαχείριση πλημμυρικού φαινομένου στον Δήμο Ορεστιάδας»

 

Είναι γνωστό ότι το καιρικό σύστημα Genesis, που πέρασε από τον Έβρο στο τριήμερο 11-13/06/2022, προξένησε σημαντικές καταστροφές στον Δήμο Ορεστιάδας. Είναι επίσης γνωστό ότι το επίκεντρο των ζημιών εντοπίστηκε στους οικισμούς Λεπτή, Βάλτος και Νεοχώρι, όπου πλημμύρισαν πάνω από 20 σπίτια, περίπου 1000 στρέμματα καλλιεργειών υπέστησαν καταστροφές, χάθηκε μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου, ενώ δεκάδες αγροτικά μηχανήματα κατέστησαν ανενεργά λόγω της επαφής τους με το νερό.

Προφανώς, οι μηχανισμοί Πολιτικής Προστασίας λειτούργησαν άμεσα τόσο κατά την εκδήλωση του φαινομένου, όσο και για τη διαχείριση των ζημιών, την καταγραφή τους και την προετοιμασία για την χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Όμως, τα έντονα καιρικά φαινόμενα, αποκάλυψαν κωλυσιεργίες της Διοίκησης σας σε πολλά επίπεδα, και γι’ αυτό ερωτάσθε;

Α) Για ποιο λόγο το αντιπλημμυρικό κανάλι Βάλτου – Λεπτής παρέμενε επί σειρά ετών αφρόντιστο, και ο καθαρισμός του εντάχθηκε σε χρηματοδότηση μόλις στα τέλη Μαΐου; Η χρηματοδότηση του έργου στη δεδομένη χρονική στιγμή, σημαίνει ότι η υλοποίηση του θα γίνει (εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα) εντός του 2023, άρα έως σήμερα, το ρέμα αυτό δεν αποτελούσε προτεραιότητα για τον σχεδιασμό της Διοίκησης και σας καλούμε να εξηγήσετε το γιατί.

Β) Διαπιστώθηκε ότι στον ΓΟΕΒ Ορεστιάδας υπάρχουν γραφειοκρατικά προβλήματα παραλαβής των εγκαταστάσεων του αντλιοσταστασίου Σφαγείων Σαγήνης από την Περιφέρεια ΑΜΘ (και παραχώρησής τους στον Οργανισμό), ενώ υπάρχει και μία σειρά παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν, αλλά δεν έχουν γίνει. Για ποιο λόγο δεν έχουν γίνει αυτές οι παρεμβάσεις και αν υπάρχει πρόθεση να γίνουν, ποιος είναι ο σχετικός προγραμματισμός;

Τέλος, για ποιο λόγο καθυστερεί η διοικητική παραλαβή των εγκαταστάσεων;

 

Επισυνάπτονται φωτογραφίες από το αντιπλημμυρικό κανάλι:

 

 

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Χριστόδουλος Τοψίδης (επικεφαλής παράταξης)

Θεόδωρος Μαρκόπουλος

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης

Σταύρος Βαβίας

Νικόλαος Βουλγαρίδης

Κωνσταντίνος Εξακουστός

Εμμανουήλ Ταπατζάς

Αργύρης Πατακάκης

Τριανταφυλλιά Καζάκου – Βρούζου

Οδυσσέας Βουρβουκέλης

Ιρφάν Χατζηγκενέ