ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ : «Όροι και προϋποθέσεις συνεργασίας Περιφέρειας ΑΜΘ – Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης ΔΠΘ»

Κομοτηνή, 17/06/2021

ΠΡΟΣ: Τον Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου  ΑΜΘ

ΚΟΙΝ:

Γραφείο Περιφερειάρχη ΑΜΘ

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: «Όροι και προϋποθέσεις συνεργασίας Περιφέρειας ΑΜΘ – Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης ΔΠΘ»

 

Στο πλαίσιο των διατάξεων του Κανονισμού του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, σας διαβιβάζουμε την επερώτησή μας προς τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κο Χρήστο Μέτιο, ώστε να συζητηθεί στην επερχόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

 

Σε Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το Γραφείο του Περιφερειάρχη ΑΜΘ στις  26/10/2020 (και το υπογράφει ο ίδιος) αναφέρεται η συνεργασία της Περιφέρειάς μας με το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ στην βάση μίας σειράς σοβαρών ζητημάτων. Συγκεκριμένα, ο κος Μέτιος δήλωνε τότε: «Με το πρόγραμμα που επεξεργαζόμαστε, ξεκινάμε μια μακρά συνεργασία με το Πανεπιστήμιο προκειμένου να φέρουμε την επιστημονική κοινότητα κοντά στους παραγωγούς και να ενθαρρύνουμε την εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης στην πρωτογενή παραγωγή. Για αυτόν το σκοπό δεσμεύουμε τους απαραίτητους πόρους. Στόχος μας είναι τα επόμενα χρόνια να υπάρχουν χειροπιαστά οφέλη για τους παραγωγούς της περιοχής μας, την περιφερειακή οικονομία και το περιβάλλον»

Στις 20/4/2021 η παράταξή μας ζήτησε τη χορήγηση αντιγράφου της Προγραμματικής Σύμβασης με το Πανεπιστήμιο για το έργο “Σχέδιο Ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας πρωτογενούς τομέα στην ΠΑΜΘ, Βελτίωση μεθόδων παραγωγής και Ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων προώθησης και εμπορίας προϊόντων αγροτικής προέλευσης“.

Από την 116201/2334/17-5-2021 απάντηση της Εκτελεστικής Γραμματέως (1 μήνας καθυστέρηση) διαπιστώσαμε ότι δεν υφίσταται αρμοδίως υπογεγραμμένη Προγραμματική Σύμβαση.

Με βάση το δεδομένο ότι έκτοτε δεν υπάρχει κάποια άλλη ενημέρωση, ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης:

  • Που οφείλεται η σχετική καθυστέρηση;
  • Πόσος χρόνος είναι απαραίτητος για να υπογράψει η διοίκηση της Περιφέρειας μία Προγραμματική Σύμβαση;
  • Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που τελικά ισχύει και πότε θα είναι διαθέσιμα τα παραδοτέα;
  • Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι οι ισχυρισμοί του Δελτίου Τύπου της 26/10/2020, είναι ψευδείς. Για ποιο λόγο «κατασκευάστηκε» μία επίπλαστη εικόνα προς τους πολίτες της ΑΜΘ;
  • Έχετε υπόψη σας την ύπαρξη και προηγούμενης συνεργασίας/ών του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης με την Περιφέρεια και αν ναι, πώς την αξιοποιήσατε;

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

 

Χριστόδουλος Τοψίδης (επικεφαλής παράταξης)

Θεόδωρος Μαρκόπουλος

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης

Σταύρος Βαβίας

Μιχαήλ Αμοιρίδης

Νικόλαος Βουλγαρίδης

Κώστας Εξακουστός

Εμμανουήλ Ταπατζάς

Αργύρης Πατακάκης

Φελίνα Καζάκου – Βρούζου

Οδυσσέας Βουρβουκέλλης

Ιρφάν Χατζηγκενέ

Μαρία Πολυμέρου