ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ : «Εξαίρεση Φιλίππων Νεαπόλεως από το πρόγραμμα ‘Πολιτιστικές Διαδρομές’ του Υπ. Πολιτισμού»

Κομοτηνή, 17/06/2021

ΠΡΟΣ: Τον Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου  ΑΜΘ

ΚΟΙΝ:

Γραφείο Περιφερειάρχη ΑΜΘ

Γραφείο Εντεταλμένου Συμβούλου για θέματα Πολιτισμού

Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: «Εξαίρεση Φιλίππων Νεαπόλεως από το πρόγραμμα ‘Πολιτιστικές Διαδρομές’ του Υπ. Πολιτισμού»

 

Στο πλαίσιο των διατάξεων του Κανονισμού του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, σας διαβιβάζουμε την επερώτησή μας προς τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κο Χρήστο Μέτιο, ώστε να συζητηθεί στην επερχόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

 

Στις 10 Μαΐου 2021 η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε την υλοποίηση του προγράμματος «Πολιτιστικές Διαδρομές», που στοχεύει «στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, την τόνωση των τοπικών κοινωνιών αλλά και την συντήρηση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων», σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει η ίδια.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 32 εκ ευρώ και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα τα διεκδικήσει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Το ελληνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά πέντε διαφορετικές Πολιτιστικές Διαδρομές που καλύπτουν χρονικά το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής ιστορίας και εκτείνονται σε 18 διαφορετικούς νομούς της χώρας.

 

Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η διαδρομή με τον τίτλο «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου», πλην όμως η συγκεκριμένη διαδρομή δεν περιλαμβάνει τους αρχαίους Φιλίππους και τη Νεάπολης ! Η συγκεκριμένη εξαίρεση προκάλεσε αλγεινή εντύπωση όχι μόνο στους κατοίκους του Νομού Καβάλας, αλλά ακόμη και στον ίδιο τον Μητροπολίτη Φιλίππων και Νεαπόλεως κο Στέφανο, ο οποίος κατέθεσε την διαμαρτυρία του σε επιστολή που κοινοποίησε στο Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

Οι αρχαίοι Φίλιπποι αποτελούν το μόνο σημείο της Περιφέρειας ΑΜΘ που είναι ενταγμένο στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο, ενώ αποτελεί ισχυρό τοπόσημο στη διαδρομή του Αποστόλου των Εθνών καθώς εκεί βάπτισε και την Αγία Λυδία – την πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή Ορθόδοξη.

 

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης:

  • Έχει γνώση της εξαίρεσης των Φιλίππων – Νεαπόλεως από το συγκεκριμένο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και των αιτιών που οδήγησαν σε αυτήν;
  • Προτίθεται ο ίδιος και η Διοίκηση εν γένει να διεκδικήσουν την ένταξη των Φιλίππων – Νεαπόλεως στο πρόγραμμα «Πολιτιστικές Διαδρομές» / «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου»; Εάν ναι, ποια είναι διαδικασία θα ακολουθηθεί, ώστε η ΠΕ Καβάλας να μην απωλέσει την ευκαιρία μίας σημαντικής όσο και απαραίτητης τουριστικής προβολής;

 

 

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

 

Χριστόδουλος Τοψίδης (επικεφαλής παράταξης)

Θεόδωρος Μαρκόπουλος

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης

Σταύρος Βαβίας

Μιχαήλ Αμοιρίδης

Νικόλαος Βουλγαρίδης

Κώστας Εξακουστός

Εμμανουήλ Ταπατζάς

Αργύρης Πατακάκης

Φελίνα Καζάκου – Βρούζου

Οδυσσέας Βουρβουκέλλης

Ιρφάν Χατζηγκενέ

Μαρία Πολυμέρου