ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ : «Λειτουργία Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης Θάσου»

17/05/2022

Προς: Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

Κο Χρήστο Παπαθεοδώρου
Κοιν: Περιφερειάρχη ΑΜΘ

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

«Λειτουργία Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης Θάσου»

 

Στην ΠΕ Θάσου εδώ και πολλές δεκαετίες λειτουργεί στην Θάσο το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης (ΓΓΑ) με στελέχωση αποκλειστικά έναν αλλά εξαιρετικά έμπειρο και εξειδικευμένο γεωπόνο στα θέματα του νησιού και έτσι εξυπηρετεί τις ανάγκες ζητημάτων αγροτικής ανάπτυξης των πολιτών του νησιού.

Είναι ίσως γνωστό και δεν χρειάζεται να καταγραφεί ότι η Θάσος διαθέτει εκατομμύρια παραγωγικών ελαιοδένδρων, παράγει το 36% του ελληνικού μελιού ενώ διαθέτει και σημαντική κτηνοτροφία ενώ κάτοικοι της Θάσου εφαρμόζουν κοινοτικά προγράμματα και μέτρα στον αγροδιατροφικό τομέα.

Επιπλέον το ίδιο ΓΓΑ εξυπηρετεί ως σήμερα και τις ανάγκες που προκύπτουν σχετικά με την διακίνηση αγροτικών ζώων δεδομένου ότι το Αγροτικό Κτηνιατρείο του νησιού έχει παύσει να λειτουργεί εδώ και 2 δεκαετίες.

Είναι γνωστό εδώ και μήνες ότι ο γεωπόνος, ο οποίος στελεχώνει το ΓΓΑ συνταξιοδοτείται με αποτέλεσμα το ΓΓΑ της Θάσου να πάψει να λειτουργεί καθώς δεν διαθέτει άλλο προσωπικό.

Σημειώνεται ότι από την αρμόδια υπηρεσία (ΔΑΟΚ Καβάλας) έχουν γίνει μία σειρά ενέργειες προκειμένου να «εξυπηρετηθεί» η υλοποίηση της Δακοκτονίας κατά τους μήνες του καλοκαιριού και του φθινοπώρου της φετινής χρονιάς. Πέρα, όμως, από την υλοποίηση της δακοκτονίας, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη να εξυπηρετηθούν και οι υπόλοιπες ανάγκες των πολιτών του νησιού σε σχέση με τα θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ΔΑΟΚ Καβάλας και του ΓΓΑ Θάσου, το οποίο εδώ και δεκαετίες τις εξυπηρετούσε.

Στα πλαίσια αυτά, ερωτάται ο Περιφερειάρχης

  1. Πως θα στελεχωθεί το ΓΓΑ Θάσου μετά την συνταξιοδότηση του γεωπόνου;
  2. Έχουν γίνει ενέργειες για την πρόσληψη γεωπόνου με έδρα την ΠΕ Θάσου κατά τα τελευταία 3 χρόνια της παρούσας θητείας;
  3. Πως θα εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των Θασίων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα με την γεωργία, την κτηνοτροφία και την μελισσοκομία;

Εκτός αν Διοίκηση της Περιφέρειας θεωρεί εύλογη την υποβολή των Θασίων στον κόπο και στα έξοδα μετακίνησής τους στην Καβάλα προκειμένου για την εξυπηρέτηση όλων των υπηρεσιακών θεμάτων που τους απασχολούν;

 

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Χριστόδουλος Τοψίδης (επικεφαλής παράταξης)

Θεόδωρος Μαρκόπουλος

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης

Σταύρος Βαβίας

Νικόλαος Βουλγαρίδης

Κωνσταντίνος Εξακουστός

Εμμανουήλ Ταπατζάς

Αργύρης Πατακάκης

Τριανταφυλλιά Καζάκου – Βρούζου

Οδυσσέας Βουρβουκέλης

Ιρφάν Χατζηγκενέ