EΠΕΡΩΤΗΣΗ : Διερεύνηση πρόθεσης του κου Περιφερειάρχη για ενδεχόμενη στήριξη  του κλάδου της Εστίασης μέσω Ειδικού Προγράμματος.

Κομοτηνή 07/12/2020

ΠΡΟΣ

Τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

KOIN:

Γραφείο Περιφερειάρχη ΑΜΘ

 

Επερώτηση

Θέμα: “Διερεύνηση πρόθεσης του κου Περιφερειάρχη για ενδεχόμενη στήριξη  του κλάδου της Εστίασης μέσω Ειδικού Προγράμματος”

 

Ο κλάδος της Εστίασης έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα από τις συνέπειες της πανδημίας και στα δύο κύματα «επέλασης» του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα Εστίασης ήταν τα τελευταία που επαναλειτούργησαν μετά το πρώτο lockdown, ενώ εκτιμάται ότι το ίδιο θα συμβεί και στο υφιστάμενο.

Ειδικότερα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης τα συνδικαλιστικά Σωματεία του κλάδου έχουν εκφράσει τους προβληματισμούς τους για το μέλλον του κλάδου πολλαπλώς και έχουν εκθέσει εμπεριστατωμένα τις ζημίες που έχουν υποστεί -και συνεχίζουν να υφίστανται- προτάσσοντας μάλιστα και το αδιαμφισβήτητο γεγονός των έμμεσων και άμεσων θέσεων εργασίας που πλήττονται συνεπακόλουθα (πανελλαδικά η Εστίαση απασχολεί άνω των 300.000 εργαζομένων).

Πιο συγκεκριμένα:

– Στην πρώτη φάση της καραντίνας τα καταστήματα εστίασης διέκοψαν την λειτουργία τους στις 14 Μαρτίου 2020 και επαναλειτούργησαν τελευταία στη σειρά επανάκαμψης της οικονομίας στις 25 Μαΐου 2020 και μάλιστα υπό αυστηρούς περιορισμούς.

– Στην δεύτερη φάση της καραντίνας -την οποία διανύουμε- τα καταστήματα εστίασης έκλεισαν στις 03 Νοεμβρίου και φημολογείται ότι η επαναλειτουργία τους προσδιορίζεται χρονικά στο τέλος της σειράς επανόδου της οικονομίας, όποτε και αν οριστεί η έναρξη της. Με άλλα λόγια, τα καταστήματα εστίασης για το έτος 2020 έχουν στερηθεί περίπου πέντε μήνες λειτουργίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα “ταμεία” τους.

– Οι δέσμες μέτρων στήριξης που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση, έχει καταστεί σαφές ότι, εξυπηρετούν μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς τα περισσότερα εξ αυτών έχουν τη μορφή δανεισμού (έστω και με πολύ ευνοϊκούς όρους)

– Μέρος των επαγγελματιών της Εστίασης έχουν εφαρμόσει στα καταστήματα τους μεθόδους delivery και take away, όμως οι δύο αυτές πρακτικές δεν είναι εφαρμόσιμες σε όλα τα είδη καταστημάτων εστίασης (π.χ. clubs, bars κα), ενώ και στις περιπτώσεις που εφαρμόζονται δεν δύνανται να ισοσκελίσουν την οικονομική ζημία από τη μη φυσική λειτουργία

– Η Εστίαση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Τουρισμό, στον οποίο η Ελλάδα ως χώρα, αλλά και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ειδικότερα επενδύουν το αναπτυξιακό τους κεφάλαιο. Και επειδή λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, οι ζημίες στην Εστίαση -εάν δεν περιοριστούν – θα μετακυλισθούν και στην προσδοκώμενη τουριστική κίνηση της επερχόμενης καλοκαιρινής περιόδου

– Ήδη πολλοί επαγγελματίες του κλάδου της Εστίασης εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο οριστικής διακοπής λειτουργίας των καταστημάτων τους, γεγονός που θα προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση σε πολλούς τομείς της οικονομίας (εφοδιαστική αλυσίδα, αγορά ακινήτων, τραπεζικό σύστημα, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, αύξηση επιδομάτων ανεργίας)

– Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κατέχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας με μηδενικό περιθώριο αύξησης και κινείται στους πολύ χαμηλούς δείκτες κατά κεφαλήν εισοδήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κάθε θέση εργασία είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Τούτων δοθέντων και με δεδομένο ότι η Διοίκηση της Περιφέρειας έχει ήδη λάβει σχετική πρόταση από τα Σωματεία Εστίασης της ΑΜΘ (την οποία επισυνάπτουμε), ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης:

Προτίθεται η Διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης να θεσπίσει και να εφαρμόσει Ειδικό Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης συγκεκριμένα για τον κλάδο της Εστίασης, πέραν του υφιστάμενου προγράμματος μη Επιστρεπτέας Επιχορήγησης που είναι σε εξέλιξη και αφορά συνολικά τις επιχειρήσεις της περιοχής μας;

 

Εφόσον η διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης αναγνωρίσει την ανάγκη κατάρτισης ενός τέτοιου Προγράμματος, πότε θα είναι σε θέση να το ολοκληρώσει και να το διαθέσει στην επιχειρηματική κοινότητα;   

 

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Χριστόδουλος Τοψίδης (επικεφαλής παράταξης)

Μαρκόπουλος  Θεόδωρος

Γάκης  Χρήστος

Ιωσηφίδης  Αλέξανδρος

Βαβίας Σταύρος

Αμοιρίδης Μιχαήλ

Βουλγαρίδης  Νικόλαος

Εξακουστός  Κωνσταντίνος

Μωυσιάδης  Αριστείδης

Ταπατζάς Εμμανουήλ

Πατακάκης  Ανάργυρος

Καζάκου – Βρούζου Τριανταφυλλιά

Βουρβουκέλης Οδυσσέας

Χατζηγκενέ  Ιρφάν

Πολυμέρου  Μαρία