ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ : «Λειτουργία Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Κομοτηνής (Μέγαρο Μουσικής)»

16/06/2023

Προς

Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

Κο Χρήστο Παπαθεοδώρου

Κοινοποίηση

Γραφείο Περιφερειάρχη ΑΜΘ

Γραφείο Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

 Θέμα: «Λειτουργία Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Κομοτηνής (Μέγαρο Μουσικής)»

 

Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει μια ευρεία συζήτηση για το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής η διαχείριση του οποίου περνάει πλέον στην Λυρική σκηνή. Ωστόσο το Μέγαρο Μουσικής δεν δημιουργήθηκε χθες και όπως γνωρίζουμε όλοι μας, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν και κατά την διάρκεια της θητείας της υφιστάμενης Διοίκησης, η οποία το οδήγησε σε φάση μεγάλης παρακμής, δεδομένου ότι το θαυμάσιο αυτό Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο μετατράπηκε σε μια απλή αίθουσα εκδηλώσεων και δυστυχώς ακόμη και σε αίθουσα κομματικών συγκεντρώσεων.

Προφανώς ως παράταξη χαιρετίζουμε την ανάληψη της διαχείρισης από την Εθνική Λυρική Σκηνή, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα περίμενε κανείς η Διοίκηση να έχει κάνει έναν υποτυπώδη απολογισμό, πριν αναλάβει η Εθνική Λυρική Σκηνή.

Στην από 18-04-2023 επερώτησή της παράταξής μας, είχαν τεθεί ερωτήματα και πήραμε απαντήσεις  μονολεκτικές, αόριστες, κενές περιεχομένου που προδίδουν ανεπάρκεια και επισφαλή λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής.

Στο ερώτημα:Με ποιο καθεστώς λειτουργούσε η ΠΑΜΘ μέχρι το 2022 το Μέγαρο Μουσικής απαντήσατε: «Όταν αναλάβαμε τη Διοίκηση, ένα χρόνο μετά και ως Αντιπεριφερειάρχης προσπάθησα με προγραμματικές συμβάσεις να το λειτουργήσω και αντί να είναι κλειστό να το λειτουργήσουμε ως Περιφέρεια  με εκδηλώσεις που θα αποφασίζει η Περιφέρεια και αποφασίσατε τώρα προς τη λήξη της θητείας σας,  τη συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή».

Προφανώς η συνεργασία αυτή έχει να κάνει και αφορά την καλλιτεχνική λειτουργία. Η αναβάθμιση των παραστάσεων από την Εθνική Λυρική Σκηνή θα προσθέσει και άλλες λειτουργικές απαιτήσεις, ενδεχομένως υψηλού επιπέδου και πάλι αυτή που θα πρέπει να ανταποκριθεί θα είναι η Περιφέρεια ΑΜΘ, τόσο οικονομικά όσο και σε προσωπικό.

Στο ερώτημα «με ποια απόφαση η διαδικασία και πότε, περιήλθε το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής στη Διοίκηση της ΠΑΜΘ» απαντήσατε «με την απόφαση ΠΣ της 27/2/2019».

Στο ερώτημα «αν είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας της ΠΑΜΘ» απαντήσατε  «το μητρώο καταρτίζεται».

Στο ερώτημα «πως δικαιολογήθηκαν οι δαπάνες και τα έξοδα συντήρησης του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής» απαντήσατε «όπως όλα τα κτίρια που ανήκουν στην Περιφέρεια».

Στο ερώτημα «ποιος ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται για την λειτουργία, τη συντήρηση και τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής» απαντήσατε «Ένας( 1) και όλες οι υπόλοιπες εργασίες γίνονται από Υπηρεσίες της Περιφέρειας».

Στο ερώτημα «ποιος και με ποια κριτήρια  αποφασίζει για τις εκδηλώσεις που φιλοξενούνται στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής» απαντήσατε «η Διοίκηση».

Είναι πρόδηλο λοιπόν ότι αποφύγατε να απαντήσετε, να παραδεχτείτε τα λάθη σας.

 

Ως εκ τούτου, ερωτάσθε:

  • Ποια είναι η ετοιμότητα της ΠΑΜΘ να υποστηρίξει την συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και την αντίστοιχη αναβάθμιση των παραστάσεων;
  • Μας απαντήσατε ότι περιήλθε το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής στην δικαιοδοσία της Διοίκησης της ΠΑΜΘ με απόφαση του Π.Σ την 27/2/2019. Υπάρχει Πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής;
  • Μας είπατε δικαιολογείτε τις δαπάνες, όπως σε όλα τα κτίρια της ΠΑΜΘ. Είναι εφικτό αυτό, όταν η άδεια λειτουργία του κτιρίου μέχρι και πρόσφατα ήταν στο όνομα της ΑΝΡΟ;

 

  • Μας απαντήσατε ότι Ένα (1) άτομο φτάνει για την διεξαγωγή εκδηλώσεων. Κρίνεται επαρκές το Ένα (1) άτομο για τον συγκεκριμένο σκοπό;
  • Μας είπατε ότι το ετήσιο κόστος είναι 30.000 με 40.000 ευρώ. Τί περιλαμβάνει; Τί έχετε στο μυαλό σας, όταν όπως είδαμε στο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης που ψηφίστηκε από το Π.Σ είχαμε δύο (2) αναθέσεις των 15.000 και 16.100  ευρώ  μόνο  για Τεχνική Υποστήριξη του Μ.Μ.Κ;
  • Μας είπατε ότι αποφασίζει η Διοίκηση της ΠΑΜΘ για τις εκδηλώσεις που φιλοξενούνται στο Μέγαρο μουσικής Κομοτηνής. Ποια είναι η Διεύθυνση ή το Τμήμα; Παρακαλούμε να προσκομισθούν την ημέρα συνεδρίασης του Π.Σ τα έγγραφα με τις αντίστοιχες αποφάσεις.

 

 

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Χριστόδουλος Τοψίδης (επικεφαλής παράταξης)

Θεόδωρος Μαρκόπουλος

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης

Σταύρος Βαβίας

Νικόλαος Βουλγαρίδης

Κωνσταντίνος Εξακουστός

Εμμανουήλ Ταπατζάς

Αργύρης Πατακάκης

Τριανταφυλλιά Καζάκου – Βρούζου

Οδυσσέας Βουρβουκέλης

Ιρφάν Χατζηγκενέ

Εισηγητής:

Μανώλης Ταπατζάς – Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Ροδόπης