ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ : «Διαχείριση αγριόχοιρων που έχουν εμφανιστεί στην περιοχή της Ξάνθης»

23/05/2023

Προς

Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου
κο Χρήστο Παπαθεοδώρου

Κοινοποίηση

Γραφείο Περιφερειάρχη ΑΜΘ

Γραφείο Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης

 

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: «Διαχείριση αγριόχοιρων που έχουν εμφανιστεί στην περιοχή της Ξάνθης»

 

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία 1-2 χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο πληθυσμός των αγριόχοιρων που ζουν στην περιοχή της Ξάνθης και η εμφάνισή τους ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο.

Βέβαια, οι εμφανίσεις των αγριόχοιρων, εκτός του ότι είναι επικίνδυνες για τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων που μπορεί να τους συναντήσουν, κυρίως είναι εξαιρετικά επιβλαβείς για τις καλλιέργειες. Υπάρχουν δεκάδες μαρτυρίες αγροτών που αναφέρουν καταστροφές στα χωράφια τους από κοπάδια αγριόχοιρων ωστόσο δεν φαίνεται να δρομολογείται κάποια λύση.

Επιπλέον, και προκειμένου οι αγρότες να διαχειριστούν την κατάσταση και να αποτρέψουν τις ζημιές και την έλευση των αγριόχοιρων, εφαρμόζουν ιδιότυπες πρακτικές όπως η καύση πλαστικών ή ελαστικών.

Αυτές οι πρακτικές όμως μπορεί να συνιστούν λύση ανάγκης μεν, αλλά σίγουρα δεν είναι φιλικές για το περιβάλλον και φυσικά είναι γενικά επικίνδυνες τόσο για τους ίδιους τους αγρότες, όσο για το ενδεχόμενο πρόκλησης μιας ευρύτερης πυρκαγιάς.

Συνεπώς και με βάση την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ερωτάται ο Περιφερειάρχης:

–       Έχει αποτυπώσει την κατάσταση και τα προβλήματα που δημιουργούν οι αγριόχοιροι στην περιοχή της ΠΕ Ξάνθης, αλλά και ευρύτερα της Περιφέρειας ΑΜΘ;

–       Ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για να συνδράμει στη διαχείριση του φαινομένου και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της δράσης (αν υπάρχει);

 

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Χριστόδουλος Τοψίδης (επικεφαλής παράταξης)

Θεόδωρος Μαρκόπουλος

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης

Σταύρος Βαβίας

Νικόλαος Βουλγαρίδης

Κωνσταντίνος Εξακουστός

Εμμανουήλ Ταπατζάς

Αργύρης Πατακάκης

Τριανταφυλλιά Καζάκου – Βρούζου

Οδυσσέας Βουρβουκέλης

Ιρφάν Χατζηγκενέ

Εισηγητής:

Ιρφάν Χατζηγκενέ – Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Ξάνθης