ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ : «Αντιχαλαζική προστασία και αποζημιώσεις de minimis καλλιεργητών ΠΕ Καβάλας»

Κομοτηνή, 17/06/2021

ΠΡΟΣ: Τον Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου  ΑΜΘ

ΚΟΙΝ:

Γραφείο Περιφερειάρχη ΑΜΘ

Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας

Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: «Αντιχαλαζική προστασία και αποζημιώσεις de minimis καλλιεργητών ΠΕ Καβάλας»

 

Στο πλαίσιο των διατάξεων του Κανονισμού του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, σας διαβιβάζουμε την επερώτησή μας προς τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κο Κώστα Αντωνιάδη, ώστε να συζητηθεί στην επερχόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

 

Πρόσφατα στον Ν. Καβάλας για άλλη μία φορά σημειώθηκε μία παρατεταμένη χαλαζόπτωση, η οποία έπληξε περιοχές των αγροκτημάτων των Τ.Κ. Αγίου Ανδρέα, Φωλιάς, Σιδηροχωρίου, Παλαιοχωρίου & Λεκάνης. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, επιπτώσεις δέχθηκαν εντατικές καλλιέργειες στις οποίες επενδύονται υψηλά χρηματικά ποσά ανά στρέμμα και μεγάλα ποσά ανθρώπινης εργασίας και παράγονται ευπαθή προϊόντα υψηλής αξίας όπως είναι τα επιτραπέζια σταφύλια, λαχανικά κ.α. τα οποία τυποποιούνται, πιστοποιούνται και κυρίως εξάγονται σε ξένες χώρες αλλά και διατίθενται και στην εσωτερική αγορά.

Πέρα από τις καλλιέργειες και τις περιοχές οι οποίες επλήγησαν πρόσφατα, στην Π.Ε. Καβάλας υπάρχουν κι άλλες εντατικές και ευπαθείς καλλιέργειες οι οποίες είναι εκτεθειμένες στον κίνδυνο του χαλαζιού όπως τα ακτινίδια, τα σπαράγγια, οι επιτραπέζιες ελιές κ.ο.κ.

Ο αρμόδιος οργανισμός ΕΛΓΑ διατηρεί πρόγραμμα από αέρος ενεργητικής αντιχαλαζικής προστασίας από το οποίο εξαιρεί την Π.Ε. Καβάλας για λόγους δικής του επιλογής.

Από την Π.Ε. Καβάλας στο παρελθόν έχει τεθεί και υποστηριχθεί ισχυρά το αίτημα να καλυφθούν από το πρόγραμμα αυτό και οι περιοχές της Π.Ε., στις οποίες καλλιεργούνται εντατικές και ευπαθείς καλλιέργειες.

Από τα στοιχεία που υπάρχουν αλλά και από επικοινωνίες που έχουμε με αρμόδια στελέχη διαπιστώνουμε ότι κατά την διάρκεια της τρέχουσας θητείας έχει υποβαθμιστεί έως εξασθενίσει το αίτημα αυτό.

Οι ευθύνη που φέρει ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, αλλά και η Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ εν γένει, είναι τεράστιες καθώς η περιοχή της Καβάλας μένει έκθετη έναντι των καιρικών φαινομένων.

Την ίδια ώρα οι αμπελουργοί (και όχι μόνο) του Νομού Καβάλας έχουν υποτεί σημαντικές (οικονομικές ζημίες) και από την επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στις 14/6/2021 δημοσιεύθηκε η απόφαση Αριθμ. 840/150442 των Υπουργών Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης με την οποία ρυθμίζεται η «Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον γεωργικό τομέα και ειδικότερα σε αιγοπροβατοτρόφους της νήσου Λέσβου, που διατηρούσαν ζωική εκμετάλλευση κατά τα έτη 2016, 2017 και 2018, με τουλάχιστον 20 ενήλικα θηλυκά (τουλάχιστον ενός έτους) αιγοπρόβατα και των οποίων οι εκμεταλλεύσεις επλήγησαν από την νόσο ευλογιά, των παραγωγών επιτραπέζιων σταφυλιών ποικιλίας grimson στις Π.Ε. Ημαθίας και Πέλλας και των παραγωγών σταφίδας ποικιλίας «σουλτανίνα» στην Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης, στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) 1408/2013 της Επιτροπής (L 352)».

Με δεδομένο ότι η αποζημίωση των παραγωγών που παράγουν επιτραπέζια σταφύλια “grimson” (ορθότερα: crimson) αφορά 270 €/στρ για το 2020

 

Κατόπιν όλων των παραπάνω, ερωτάται ο κος Αντωνιάδης:

  • Σε ποιες ενέργειες έχετε προχωρήσει επί του θέματος της αντιχαλαζικής προστασίας της ΠΕ Καβάλας;
  • Ποια στοιχεία έχετε αποστείλει παρέχοντας την απαραίτητη τεκμηρίωση επί του θέματος (της αντιχαλαζικής προστασίας);
  • Θεωρείτε υπαρκτή την ανάγκη να λάβουν ενισχύσεις de minimis) και οι αμπελουργοί της Π.Ε. Καβάλας, οι οποίοι έχουν υποστεί ζημίες από την πανδημία;
  • Έχουν γίνει ενέργειες προς το αρμόδιο Υπουργείο για την αποζημίωση των αμπελουργών ελέω Covid-19; Εάν ναι, ποιες έγγραφα έχουν αποσταλεί και ποιες απαντήσεις έχετε λάβει;
  • Έχει αποσταλεί στο αρμόδιο Υπουργείο τεκμηρίωση, η οποία να περιλαμβάνει στοιχεία ή κάποια σχετική μελέτη η οποία να τεκμηριώνει την πρόκληση ζημιάς από την πανδημία του Covid-19 στους αμπελουργούς και την ανάγκη καταβολής σε αυτούς σχετικών ενισχύσεων ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την καλλιέργεια των αμπελώνων τους και την παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών στην αμπελουργική περιοχή της Π.Ε. Καβάλας;
  • Γνωρίζετε τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί άλλες Π.Ε. προς το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης;

 

 

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Χριστόδουλος Τοψίδης (επικεφαλής παράταξης)

Θεόδωρος Μαρκόπουλος

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης

Σταύρος Βαβίας

Μιχαήλ Αμοιρίδης

Νικόλαος Βουλγαρίδης

Κώστας Εξακουστός

Εμμανουήλ Ταπατζάς

Αργύρης Πατακάκης

Φελίνα Καζάκου – Βρούζου

Οδυσσέας Βουρβουκέλλης

Ιρφάν Χατζηγκενέ

Μαρία Πολυμέρου