ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ : «Ποιες ενέργειες θα κάνει η Διοίκηση της ΠΑΜΘ για ένταξη της ΠΕ Δράμας στο οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο»

Κομοτηνή 08/04/2021

ΠΡΟΣ

Τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

Κοιν: Γραφείο Περιφερειάρχη ΑΜΘ

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: «Ποιες ενέργειες θα κάνει η Διοίκηση της ΠΑΜΘ για ένταξη της ΠΕ Δράμας στο οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο»

 

Στο πλαίσιο των διατάξεων του Κανονισμού του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, σας διαβιβάζουμε την επερώτησή μας προς τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο, ώστε να συζητηθεί στην επερχόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Την 1η Απριλίου ε.ε δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ 1280/21) η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κου Κωνσταντίνου Σκρέκα, με την οποία ορίζεται ο χαρακτηρισμός ως Έργου Εθνικής Σημασίας, του έργου «Νέα μονή σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Αμφίπολης – Νέας Καρβάλης» η οποία αποτελεί τμήμα της γραμμής Θεσσαλονίκης – Τοξοτών Ξάνθης.

Η παράταξή μας, χαιρετίζει την υπουργική απόφαση, με την πεποίθηση ότι είναι επωφελής για την Περιφέρεια μας, πλην όμως δεν μπορούμε να μην καταδικάσουμε για άλλη μία φορά τη στάση της Διοίκησης της Περιφέρειας Ανατολικής  Μακεδονίας – Θράκης, η οποία βλέπει απλώς τα τρένα να περνούν.

Το Περιφερειακό μας Συμβούλιο είχε δύο φορές τη δυνατότητα να γνωμοδοτήσει επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του συγκεκριμένου έργου (στις 20/07/2021 και στις 17/9/2020) όμως με απόφαση του Περιφερειάρχη το θέμα αποσύρθηκε και τις δύο φορές και έτσι δεν συζητήθηκε ποτέ καθιστώντας την Περιφέρεια ΑΜΘ τον μοναδικό φορέα που δεν έχει γνωμοδοτήσει επί αυτού του έργου!

Επιπλέον, η συγκεκριμένη σιδηροδρομική χάραξη -ως γνωστόν- δεν περιλαμβάνει τη Δράμα, η οποία βρίσκεται σε δυσχερή θέση και στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας μας και κατά την εκτίμηση της παράταξής μας, το θέμα αυτό πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο Περιφερειάρχης:

Για ποιους λόγους υποβάθμισε και δεν έφερε προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ένα τόσο σοβαρό θέμα, που όπως αποδείχτηκε αποτελεί έργο εθνικής σημασίας;

Προτίθεται ο ίδιος και η Διοίκησή του να ασχοληθούν σοβαρά με το ζήτημα της ΠΕ Δράμας, η οποία εξαιρούμενη του οδικού και του σιδηροδρομικού δικτύου ζημιώνεται δραματικά; Κρίνουν σκόπιμη την οργάνωση ενός πλαισίου προτάσεων για την αναβάθμιση της Π.Ε. Δράμας  – σε συνδυασμό πάντα και συνάρτηση με τον εθνικό σχεδιασμό;

 

Ο Επερωτών Περιφερειακός Σύμβουλος:

Αριστείδης Μωυσιάδης – Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Δράμας

 

Συνυπογράφουν:

Χριστόδουλος Τοψίδης (επικεφαλής παράταξης)

Θεόδωρος Μαρκόπουλος

Χρήστος Γάκης

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης

Σταύρος Βαβίας

Μιχαήλ Αμοιρίδης

Νικόλαος Βουλγαρίδης

Κώστας Εξακουστός

Εμμανουήλ Ταπατζάς

Αργύρης Πατακάκης

Φελίνα Καζάκου

Οδυσσέας Βουρβουκέλλης

Ιρφάν Χατζηγκενέ

Μαρία Πολυμέρου