ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ : «Αποτέλεσμα συνάντησης του Περιφερειάρχη με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης»

Κομοτηνή 16/12/2021

ΠΡΟΣ

Τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

Κοιν: Γραφείο Περιφερειάρχη

Επικεφαλής παρατάξεων Περιφερειακού Συμβουλίου

 

 

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: «Αποτέλεσμα συνάντησης του Περιφερειάρχη με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης»

 

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (9/12/21) και για την ακρίβεια κατά τις προχωρημένες μεταμεσονύκτιες ώρες είχε συζητηθεί η διαμόρφωση του πλαισίου των κοινοτικών ενισχύσεων και ειδικότερα της πυκνότητας των βοσκοτόπων κλπ που αφορούν τους κτηνοτρόφους και η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αφαίρεση πόρων από τις ενισχύσεις που δικαιούνται οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ και η μεταφορά και διάθεσή τους, εμμέσως πλην σαφώς, σε άλλες περιφέρειες (π.χ. Κρήτη). Σημειώνουμε ότι οι Σύλλογοι Κτηνοτρόφων κατέθεσαν στο Π.Σ. πρόταση τροπολογίας για το θέμα, η οποία ενεκρίθη ομοφώνως από όλους τους παρόντες συμβούλους στην συνεδρίαση.

Επίσης στο πλαίσιο του ίδιου θέματος συζητήθηκε και η απώλεια πολλών χιλιάδων ευρώ από τους πόρους που εύλογα θα έπρεπε να διατεθούν στους νέους της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, οι οποίοι θα εκδηλώσουν επιθυμία να ενταχθούν στο πρόγραμμα των «νέων αγροτών». Οι πόροι αυτοί αφαιρέθηκαν από την ΑΜΘ και διατέθηκαν σε άλλες περιφέρειες. Επισημαίνουμε ότι η παράταξή μας είχε έγκαιρα επισημάνει (από 27/10) τον κίνδυνο αυτό προς τον Περιφερειάρχη, ο οποίος όμως καθησύχασε το Π.Σ. λέγοντας πως τα δημοσιεύματα δεν ήταν ακριβή και πως δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος απώλειας πόρων όσον αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Παρά ταύτα ο Περιφερειάρχης διαψεύσθηκε «πανηγυρικά» με την επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος των νέων αγροτών από το αρμόδιο Υπουργείο.

Επειδή ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα 13/12/2021 είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σχετικά με τα θέματα αυτά, ερωτάται και καλείται να ενημερώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο για τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης και ειδικότερα:

Α. πέτυχε την αλλαγή της κατανομής των βοσκοτόπων με τον υπολογισμό της με βάση την πυκνότητα βόσκησης; Πέτυχε την προώθηση και την ψήφιση της τροπολογίας που πρότειναν οι κτηνοτρόφοι και υπερψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο ;

Β. προέκυψε από τη συνάντηση η ανακατανομή των πόρων που αφορούν το πρόγραμμα των «νέων αγροτών» και των πόρων που αφαιρέθηκαν από την Περιφέρειά μας σε όφελος άλλων περιφερειών;

 

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Χριστόδουλος Τοψίδης (επικεφαλής παράταξης)

Θεόδωρος Μαρκόπουλος

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης

Σταύρος Βαβίας

Νικόλαος Βουλγαρίδης

Κωνσταντίνος Εξακουστός

Εμμανουήλ Ταπατζάς

Αργύρης Πατακάκης

Τριανταφυλλιά Καζάκου – Βρούζου

Οδυσσέας Βουρβουκέλης

Ιρφάν Χατζηγκενέ