«Απολογισμός πεπραγμένων ή παρουσίαση μιας διαρκούς απραξίας ;»

Για τη διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, το 2020 σημαδεύτηκε από την άρνηση της να εργαστεί, να συνεργαστεί, να συζητήσει και να σχεδιάσει !

Αποκορύφωμα γραφικότητας η αποχώρηση του Περιφερειάρχη και της παράταξης του (!) σε θέμα που το  περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε να συζητηθεί καθώς και οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί και οι μειωτικές εκφράσεις του κ. Μέτιου προς την αντιπολίτευση, οι οποίες βεβαίως τον χαρακτηρίζουν.

Ο απολογισμός για το 2020, θα έπρεπε να λέγεται απολογία για την απραξία, την έλλειψη οράματος, την αδράνεια και την αναβλητικότητα στον χειρισμό σοβαρών θεμάτων. Απολογία γιατί κανένας χωρικός, θεματικός ή εντεταλμένος της διοίκησης δεν είχε να παρουσιάσει κάτι ουσιαστικό πέρα από ελαφρού τύπου συμμετοχές σε συναντήσεις, βιντεάκια και εκδηλώσεις άλλων πάντα με κείμενα με αφηρημένες ιδέες και χωρίς σχέδιο.

Απόδειξη; Τρεις θεματικοί αντιπεριφερειάρχες δεν θεώρησαν σημαντικό ούτε πρόχειρο σημείωμα να περιλάβουν στον απολογισμό, ενώ ένας άλλος, συμπεριέλαβε τις συναντήσεις του για καφέ με άλλο θεματικό  της παράταξης του!

Δυστυχώς ο φετινός απολογισμός τους ξεπέρασε τα όρια της φαιδρότητας.

Για την διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ και το 2020 ήταν έτος …

 • … φωτογραφήσεων και κενών δηλώσεων, χωρίς αντίκρισμα για τους πολίτες.
 • … απαξίωσης προσώπων και φορέων που δεν ήταν της συμπάθειας του Περιφερειάρχη.
 • … απουσίας από την όλη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας, τόσο στο υγειονομικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο της οικονομικής στήριξης των πολιτών.
 • … αγνόησης των θεμάτων του αγροκτηνοτροφικού κλάδου και αδιαφορίας για την επίλυση ζητημάτων που τον αφορούν.
 • … εχθρικής συμπεριφοράς απέναντι στους επαγγελματίες της εστίασης και διαμονής και γενικότερα του τουρισμού.
 • … χωρίς καμία προσαρμογή στα δεδομένα της COVID εποχής, όσον αφορά την προώθηση των προϊόντων και της τουριστικής εικόνας της ΑΜΘ
 • … απουσίας της διοίκησης από θέματα που απασχολούν την κοινωνία όπως η διαχείριση των προσφυγικών ροών.
 • … καθυστερημένης αντίδρασης σχετικά με τις αντιπλημμυρικές δράσεις αλλά και στην προσπάθεια ανακούφισης των πληγέντων από αυτές.
 • … πλήρους αποστασιοποίησης από τον πολίτη και τον εργαζόμενο και τις ανάγκες τους
 • … με κλειστά αυτιά σε οποιαδήποτε πρόταση δική μας ή των φορέων της ΑΜΘ.
 • … συνεχιζόμενης νοοτροπίας «παρεάρχη», αντί Περιφερειάρχη.

 

Ως παράταξη δεν θα προβάλλουμε τα διάφορα λάθη και φαιδρότητες που εντοπίσαμε στο κείμενο του «Απολογισμού της διοίκησης της Περιφέρειας» εξαιτίας του μεγάλου τους αριθμού.

Οφείλουμε, όμως να διατυπώσουμε με έμφαση, την αδήριτη ανάγκη να πούμε: ΌΧΙ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ. ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΥΤΗΡΙΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΟΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ.

Άλλωστε πρέπει να επαναλάβουμε πως σημασία δεν έχει σημασία τι λέμε εμείς ή τι γράφουν (όπως το γράφουν) στον απολογισμός τους, σημασία έχει τι λέει ο πολίτης της ΑΜΘ, ο οποίος κάθε μέρα αντιλαμβάνεται την πλήρη αποτυχία της διοίκησης της Περιφέρειας, περιλαμβανομένου του Περιφερειάρχη και όλων των Αντιπεριφερειαρχών. Για αυτό και θα απολογηθούν, όχι σε εμάς, αλλά στους πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, εκεί που έχουν την μέγιστη ηθική αλλά και δημοκρατική υποχρέωση.