ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ : «Κατάρρευση αναχωμάτων Κομψάτου και προβλήματα στην άρδευση»

18/04/2023

Προς

Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

Κο Χρήστο Παπαθεοδώρου

Κοινοποίηση

Περιφερειάρχη ΑΜΘ

Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: «Κατάρρευση αναχωμάτων Κομψάτου και προβλήματα στην άρδευση»

 

Στις 07/04 έγινε γνωστό διά του τύπου ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δεκάδες αγρότες του Δήμου Ιάσμου αναφορικά με την άρδευση των αγροτεμαχίων τους.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την κατάρρευση του πρόχειρου αναχώματος που είχε κατασκευάσει η Αντιπεριφέρεια Ροδόπης και χρησίμευσε για την άρδευση στην αγροτική περιοχή μεταξύ Γαλήνης, Μωσαϊκού και Ιάσμου (έκταση 3.000 στρεμμάτων), δεν υπάρχει καμία υποδομή συγκράτησης υδάτων του ποταμού και διοχέτευσης τους στα αρδευτικά κανάλια.

Συνεπώς, οι αγρότες της περιοχής θα αναγκαστούν να εφαρμόσουν άλλους τρόπους άρδευσης των κτημάτων τους, προκειμένου να προοδεύσουν οι καλλιέργειες. Θα πρέπει δηλαδή να θέσουν σε λειτουργία τις πομώνες άντλησης νερού από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, πολύ νωρίτερα απ’ ότι το κάνουν συνήθως καθώς δεν υπάρχει πλέον σχετική υποδομή εκμετάλλευσης των υδάτων του ποταμού.

Ως εκ τούτων, ερωτάσθε:

Από ποια αιτία κατέρρευσε το πρόχειρο ανάχωμα που είχε κατασκευαστεί στην περιοχή για τις ανάγκες των αγροτών;

Έχετε προγραμματίσει άμεσες παρεμβάσεις στην συγκεκριμένη περιοχή ώστε οι αγρότες να εξυπηρετηθούν στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο;

Ισχύει ο ισχυρισμός των αγροτών της περιοχής ότι η Διοίκησή σας είχε υποσχεθεί υλοποίηση έργων μόνιμου χαρακτήρα στην περιοχή του Κομψάτου; Και αν ναι, για ποιο λόγο δεν έχουν γίνει έως τώρα;

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Χριστόδουλος Τοψίδης (επικεφαλής παράταξης)

Θεόδωρος Μαρκόπουλος

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης

Σταύρος Βαβίας

Νικόλαος Βουλγαρίδης

Κωνσταντίνος Εξακουστός

Εμμανουήλ Ταπατζάς

Αργύρης Πατακάκης

Τριανταφυλλιά Καζάκου – Βρούζου

Οδυσσέας Βουρβουκέλης

Ιρφάν Χατζηγκενέ