ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ : «Καταπολέμηση κουνουπιών στην ορεινή περιοχή της ΠΕ Ξάνθης»

12/09/2022

Προς

Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

Κον Χρήστο Παπαθεοδώρου

Κοινοποίηση

Γραφείο Περιφερειάρχη ΑΜΘ

Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης

Επικεφαλής παρατάξεων ΠΣ

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: «Καταπολέμηση κουνουπιών στην ορεινή περιοχή της ΠΕ Ξάνθης»

 

Ακόμη ένα καλοκαίρι ολοκληρώθηκε, εν τούτοις και σε αυτό το καλοκαίρι οι πληθυσμοί των ενοχλητικών (αλλά και ενίοτε επικίνδυνων) εντόμων, όπως είναι τα κουνούπια ήταν υπεράριθμοι. Ειδικότερα στην ορεινή περιοχή της ΠΕ Ξάνθης, οι μαρτυρίες πολλών κατοίκων κάνουν λόγο για πρωτοφανείς καταστάσεις με τους πληθυσμούς των εντόμων να είναι περισσότερο αυξημένοι από ποτέ, σε σημείο που να καθίσταται αδύνατη η παρουσία τους σε εξωτερικό χρόνο σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές.

Επιπλέον, οι ίδιες μαρτυρίες αναφέρουν ότι στις περιοχές αυτές και οι μύγες ήταν υπεράριθμες και φυσικά εγείρονται ερωτηματικά για την κατάσταση που επικρατεί.

Σύμφωνα με όλα αυτά και με δεδομένο ότι από την Περιφέρεια ΑΜΘ υλοποιείται ένα πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών (προϋπολογισμού περίπου 11.000.000 ευρώ) προκύπτουν τα εξής ερωτήματα προς τον Περιφερειάρχη:

Α) Με ποια κριτήρια έγιναν / γίνονται οι δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών ανά Περιφερειακή Ενότητα και ανά περιοχή; Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν τα σημεία επέμβασης, η συχνότητα επέμβασης κλπ;

Β) Θεωρείτε ότι η ορεινή Ξάνθη καλύφθηκε επαρκώς από τις δράσεις του προγράμματος;

Β) Το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών ολοκληρώνεται σε περίπου τρεις μήνες από σήμερα. Έχει γίνει κάποιου είδους αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του στην Περιφέρεια ΑΜΘ ή και στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες; Εάν ναι, ποια είναι τα αποτελέσματα; Εάν όχι, πότε προγραμματίζει η Διοίκηση σας να αξιολογήσει το εν λόγω πρόγραμμα, παρουσιάζοντας όμως στοιχεία συγκεκριμένα για κάθε περιοχή στην οποία εφαρμόστηκε;

 

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Χριστόδουλος Τοψίδης (επικεφαλής παράταξης)

Θεόδωρος Μαρκόπουλος

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης

Σταύρος Βαβίας

Νικόλαος Βουλγαρίδης

Κωνσταντίνος Εξακουστός

Εμμανουήλ Ταπατζάς

Αργύρης Πατακάκης

Τριανταφυλλιά Καζάκου – Βρούζου

Οδυσσέας Βουρβουκέλης

Ιρφάν Χατζηγκενέ

 

Εισηγητής: Ιρφάν Χατζηγκενέ – Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Ξάνθης