Επερώτηση : “Ενημέρωση για τον καθαρισμό των ρεμάτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το έτος 2020”

Κομοτηνή 13/01/2021

ΠΡΟΣ

Τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

KOIN:

Γραφείο Περιφερειάρχη ΑΜΘ

 

 

Επερώτηση

Θέμα: “Ενημέρωση για τον καθαρισμό των ρεμάτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το έτος  2020”

Την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021 η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και δη οι Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης και Έβρου δέχτηκαν ένα πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας που προκάλεσε σωρεία ζημιών και προβλημάτων.

Είναι κοινώς παραδεκτό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ζημιών προκλήθηκαν από τα λεγόμενα “τοπικά” νερά, δηλαδή από τη συσσώρευση των ομβρίων υδάτων σε ρέματα που με τη σειρά τους μετατράπηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους οι οποίοι εν τέλει δημιούργησαν τα προβλήματα που όλοι γνωρίζουμε και τα οποία καταγράφουν οι Δήμοι και αρμόδιες υπηρεσίες στους Νομούς Έβρου και Ροδόπης.

Είναι κοινώς παραδεκτό και αποδεκτό ότι ο όγκος του νερού που δέχτηκε η περιοχή υπήρξε πρωτοφανής, εν τούτοις αυτό δεν μπορεί να συνιστά δικαιολογία για τυχόν παραλείψεις στην προετοιμασία για τη διαχείριση των καιρικών φαινομένων (έστω στο μέτρο του δυνατού).

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται ο Περιφερειάρχης και οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες (χωρικοί και Υποδομών):

 

Α) Πόσα και ποια ρέματα καθαρίστηκαν μερίμνη των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στην επικράτεια της μέσα στο 2020 και ποιο ήταν το ύψος της δαπάνης των εργασιών;

Β) Ποιος είναι ο προγραμματισμός για τον καθαρισμό των ρεμάτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για το 2021;

 

Ο επερωτών Περιφερειακός Σύμβουλος και Επικεφαλής της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση»

Χριστόδουλος Τοψίδης