Δελτίο Τύπου : Φυσικές καταστροφές που συμβαίνουν στην Περιφέρεια
Κάλεσμα προς τη Διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης απευθύνει για άλλη μία φορά η παράταξη της Περιφερειακής Σύνθεσης, να αφουγκραστεί τα «σημεία των καιρών» και να δράσει το συντομότερο δυνατό.
Με δεδομένες τις φυσικές καταστροφές που συμβαίνουν στην Περιφέρεια μας τον τελευταίο καιρό, που στην πλειοψηφία τους είναι απρόβλεπτες και εξαιρετικά μεγάλες, η παράταξη μας υπογραμμίζει την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου πρόληψης.
Πιο συγκεκριμένα, η παράταξή μας καταθέτει στη δημόσια συζήτηση ολοκληρωμένη πρόταση και ζητά τη συζήτησή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες να δράσουν και να διεκδικήσουν έως και 3.000.000 ευρώ για ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Πρόληψης, Παρακολούθησης – Ελέγχου – Διαχείρισης και Προστασίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Τα χρήματα υπάρχουν στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει θέσει στη διάθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η ίδια η κυβέρνηση και είναι πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης (Άξονας Προτεραιότητας «Ψηφιακή Σύγκλιση» ΑΤ08).
Αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση, η άμεση αντίδραση και οι γρήγορες κινήσεις καθώς είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μας.
Δυστυχώς, η φύση έχει αποδείξει ότι αλλάζει τρόπο συμπεριφοράς και σε αυτόν δεν μπορούμε να μένουμε απλοί θεατές γιατί οι περιουσίες, τα σπίτια, τα οικόπεδα, τα χωράφια, το ζωικό κεφάλαιο, αλλά και οι ζωές των πολιτών της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κινδυνεύουν.
Και, δυστυχώς, πολύ πρόσφατα είδαμε σε ορισμένες περιπτώσεις να θυσιάζονται.
Παρακάτω, θα βρείτε την ολοκληρωμένη πρόταση της παράταξής μας, και ελπίζουμε ότι σύντομα θα συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη κάποιας συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου:
«Κύριε Πρόεδρε,
Με την παρούσα επιστολή μου, αιτούμαι να ενταχθεί Ημερήσια Διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου το εξής θέμα:
Υποβολή Πρότασης για την χρηματοδότηση Μέτρων Πρόληψης, Παρακολούθησης – Ελέγχου – Διαχείρισης και Προστασίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Οι εντεινόμενες πιέσεις που επιφέρει η κλιματική αλλαγή στις ζωές όλων μας, είναι εμφανείς.
Οι φορείς τις Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλουν να αξιοποιήσουν εκείνα τα πολυπληθή εργαλεία των νέων τεχνολογιών προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών, των περιουσιών αλλά και τη βιώσιμη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος.
Για το λόγο αυτό καταθέτω πρόταση με αποδέκτη τη Διοίκηση, τον Περιφερειάρχη, τις Παρατάξεις και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου μέσω της οποίας η Περιφέρεια μας μπορεί να διασφαλίσει χρηματοδότηση από 2.500.000-3.000.000, για μηχανισμούς, εφαρμογές και δράσεις που αφορούν την Πολιτική Προστασία και Ασφάλεια.
Είναι η ώρα να επενδύσουμε στην πρόληψη και όχι στις αποζημιώσεις. Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει δαπανήσει τεράστια ποσά στην καταβολή αποζημιώσεων και όχι ουσιαστικών παρεμβάσεων.
Η Ελληνική Κυβέρνηση καλεί Περιφέρειες να χρηματοδοτήσουν έργα τους (100% κρατική χρηματοδότηση) που αφορούν την χρήση των νέων τεχνολογιών και την υποβολή αιτήσεων Χρηματοδότησης στο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» ΣΤΟN ΑΞΟΝA ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «Ψηφιακή Σύγκλιση» ΑΤ08, η πρόσκληση περιλαμβάνει:
Μέτρα Πρόληψης – Παρακολούθησης – Ελέγχου –Διαχείρισης και Προστασίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές, πανδημίες κτλ), σημαντικό αριθμό έργων και δράσεων που θα βοηθήσουν την αντιμετώπιση, πρόληψη και διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων και φαινομένων με τα οποία είμαστε ήδη αντιμέτωποι.
Προτείνουμε την υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης που θα περιλαμβάνει
- Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης/παρακολούθησης πολιτών – χρηστών (πολιτική προστασία, πυροσβεστική, αστυνομία κ.α.), κυρίως στις κρίσιμες υποδομές (σχολεία, γήπεδα, γέφυρες, κεντρικοί άξονες, περιοχές υψηλού κινδύνου πλημμύρας κτλ), έξυπνες εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα κτλ.
- Συστήματα έγκαιρης ενημέρωσης του κοινού, τρόπου διαφυγής πριν και κατά τη διάρκεια οργανωμένης απομάκρυνσης, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με κινητικές δυσκολίες ή ειδικές ανάγκες, χώρων υποδοχής, προσωρινής καταφυγής, στέγασης και παροχής διοικητικής μέριμνας
- Έξυπνοι σηματοδότες/σημάνσεις και συστήματα (νυχτερινού φωτισμού, ταχύτητας, προτεραιότητας κτλ) στις περιοχές σχολείων, αθλοπαιδιών, πάρκων, πλατειών και γενικότερα χώρων συνεύρεσης/διέλευσης κοινού καθώς και περιοχών με αυξημένο αριθμό ατυχημάτων.
- Αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό δικτύου συλλογής μετεωρολογικών και υδρομετρικών δεδομένων,
- Μητρώο τεχνικών δεδομένων αντιπλημμυρικών έργων και άλλων σημαντικών υποδομών (σχολεία, γήπεδα, γέφυρες κτλ), παραγωγή ψηφιακού μοντέλου εδάφους (DTM) πολύ υψηλής ακρίβειας.
- Έλεγχος, παρακολούθηση και διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, υλικού και στόλου μηχανημάτων εργοταξίου Δήμων/Περιφερειών και Πολιτικής Προστασίας
- Δημιουργία ολοκληρωμένης ψηφιακής πλατφόρμας που θα συντονίζει τις δράσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων
- Προμήθεια μετεωρολογικών σταθμών και drones
Ζητώ από τον Πρόεδρο να εισάγει την πρόταση μας, ως θέμα συζήτησης και ψήφισης, στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς έχει το χαρακτήρα του κατεπείγοντος λήξη προθεσμίας υποβολής 31/3/2021.
Ζητώ από τους συναδέρφους να εκτιμήσουν και να αντιληφθούν την κρισιμότητα, την ευθύνη και το χρέος του καθενός μας απέναντι στους πολίτες σε Πολιτικής Προστασίας και Ασφάλειας και να υπερψηφίσουν την πρόταση.
Με εκτίμηση,
Καζάκου Βρούζου Φελίνα
Περιφερειακή Σύμβουλος Ροδόπης»