«Ανεμομαζώματα» στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ

«Φτερό στον άνεμο» αποδείχτηκε για άλλη μία φορά η «συνοχή» και η ταύτιση απόψεων της παράταξης που διοικεί την Περιφέρεια ΑΜΘ και η οποία δεν είναι ικανή να λάβει σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον της Περιφέρειας μας.

Η διοίκηση Μέτιου έχασε την πλειοψηφία στο 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση της 23ης Δεκεμβρίου, όταν συζητήθηκε η χωροθέτηση αιολικού πάρκου στην περιοχή «Θώρακας» του Δήμου Αρριανών, αφού με ψηφοφορία 18 κατά – 19 υπέρ, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν εγκρίθηκε από το Σώμα.

Η Περιφερειακή Σύνθεση έχει επισημάνει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες την ανάγκη για την κατάρτιση χωροταξικού σχεδιασμού για τα αιολικά πάρκα στην Περιφέρεια μας τόσο για την προστασία των τοπικών κοινωνιών, όσο όμως και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψήφιων επενδυτών. Σημειώνουμε ότι η παράταξή μας, τάσσεται υπέρ της Πράσινης Ανάπτυξης, αλλά πάντα σε συνδυασμό με την αρμονική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Όσο δεν συμβαίνει αυτό, θα έχουμε συνεδριάσεις στις οποίες τα σχετικά θέματα δεν θα εγκρίνονται και θα πληγώνεται το φιλοεπενδυτικό προφίλ της περιοχής μας ή θα «θυσιάζονται» τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών.

Στην ίδια συνεδρίαση ξαναβρήκαμε μπροστά μας την ίδια ανάγκη, καθώς κληθήκαμε να αποφασίσουμε και για ένα ακόμη αιολικό πάρκο – αυτή τη φορά πολύ κοντά στην ιστορική Μαρώνεια. Πέρα από την άρνηση του Σώματος στο συγκεκριμένο θέμα, γίναμε μάρτυρες και της ασυνεννοησίας που επικρατεί στην παράταξη Μέτιου, αφού ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης πρότεινε απόσυρση του θέματος (μετά από αντιδράσεις της αντιπολίτευσης), ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας συντάχθηκε μαζί του, αλλά όταν ο Περιφερειάρχης ζήτησε τη συζήτηση του θέματος,  και οι δύο συντάχθηκαν μαζί του…

Με λίγα λόγια, αυτό το «αλαλούμ» δεν είναι εικόνα σοβαρής διοίκησης και πλέον η κατάσταση γίνεται ανησυχητική.

Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήσουμε το μέλλον μας «φτερό στον άνεμο». Ούτε και υιοθετούμε αστείες δικαιολογίες ότι για όλα φταίει η κεντρική διοίκηση. Ήρθε η ώρα οι κύριοι της διοίκησης να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία, αλλά και απέναντι στους επενδυτές.