Μπορούμε να γίνουμε πρότυπη ευρωπαϊκή Περιφέρεια! – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ [εν]τυπάκι

 

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές πλησιάζουν και σε Περιφερειακό επίπεδο αίσθηση έχει προκαλέσει η υποψηφιότητα του κ. Χριστόδουλου Τοψίδη με τον συνδυασμό «Περιφερειακή Σύνθεση». Ο κ. Τοψίδης, έγγαμος και πατέρας δυο παιδιών, γεννήθηκε το 1973 στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας. Σπούδασε Οικονομία και Διοίκηση στη Θεσσαλονίκη και είναι κάτοχος ΜΒΑ Διοίκησης Επιχειρήσεων. Σήμερα δραστηριοποιείται επιχειρηματικά σε διάφορους τομείς του εμπορίου και των υπηρεσιών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ενώ από το 2011 είναι Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου. Το έτος 2018 εκλέχθηκε Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Πώς πήρατε την απόφαση να δημιουργήσετε τον συνδυασμό «Περιφερειακή Σύνθεση» και τι εννοείτε με τον όρο «σύνθεση»;

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι ο τόπος που γεννήθηκα, δημιούργησα την οικογένειά μου και δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά. Επίσης, η θεσμική μου ιδιότητα στο Επιμελητήριο Έβρου αλλά και στο Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μου έδωσε τη δυνατότητα της συνεχούς επαφής με την επιχειρηματική κοινότητα, τους κατοίκους αλλά και τους θεσμικούς φορείς. Υπήρξε πολύτιμη εμπειρία για να είμαι σήμερα σε θέση να μιλήσω για τα προβλήματα αλλά και για τις δυνατότητες της Περιφέρειάς μας. Η γνώση και η εμπειρία αυτή σε συνδυασμό με την διάθεσή μου για κοινωνική προσφορά με οδήγησαν στην απόφαση να δημιουργήσω τον συνδυασμό «Περιφερειακή Σύνθεση». Ο όρος «Σύνθεση» έχει διττή ερμηνεία και αφορά αφενός τη σύνθεση ανθρώπων, ιδεών και προτάσεων αλλά και τη σύνθεση των περιφερειακών ενοτήτων σε ένα ενιαίο σύνολο με ισχυρή δυναμική και προοπτική.

Ο συνδυασμός σας είναι ανεξάρτητος ή θα επιδιώξετε τη στήριξη κάποιου ή κάποιων κομμάτων;

Η «Περιφερειακή Σύνθεση» είναι ένας ανεξάρτητος συνδυασμός με καθαρή αυτοδιοικητική πρόταση. Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους, πιστεύουμε ότι η συμμετοχή στα αυτοδιοικητικά όργανα αφορά στη διάθεση των ανθρώπων να βοηθήσουν τον τόπο τους και την κοινωνία. Συμμετέχουμε στην εκλογική διαδικασία με συγκεκριμένη πρόταση και πρόγραμμα για την Περιφέρειά μας και θα ζητήσουμε τη στήριξη από τους πολίτες της Α.Μ.Θ.

Ποιο είναι το όραμά σας για την επόμενη ημέρα της Περιφέρειας;

Η Περιφέρειά μας αποτελεί σήμερα την πύλη της Ευρώπης. Το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό πλεονέκτημα είναι ο βασικός πυλώνας οποιουδήποτε αναπτυξιακού σχεδιασμού. Η ολοκλήρωση μεγάλων και βασικών έργων, όπως η αξιοποίηση των λιμένων της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, η σύνδεση τους με το σιδηροδρομικό και το οδικό δίκτυο, η εξωστρέφεια και η ευρωπαϊκή προοπτική θα αναδείξουν την Περιφέρειά μας σε κόμβο εμπορίου και καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και εκπαίδευσης. Η περιοχή μας έχει όλα τα εχέγγυα για να αποτελέσει μια πρότυπη ευρωπαϊκή Περιφέρεια που θα προσφέρει στη σημερινή αλλά και στις επόμενες γενιές τις ευκαιρίες να σχεδιάσουν το μέλλον τους σε ένα αξιοπρεπές και ανθρώπινο περιβάλλον.

Έχετε αναφερθεί στη γεωστρατηγική θέση της Περιφέρειάς μας. Πώς σκοπεύετε να την αξιοποιήσετε;

Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχει το πλέον αξιοποιήσιμο γεωστρατηγικό πλεονέκτημα να βρίσκεται δίπλα στη Τουρκία και τη Βουλγαρία, το Αιγαίο, τα Στενά και τα Βαλκάνια. Τα λιμάνια της Περιφέρειας είναι εξαιρετικής σημασίας για το διεθνές εμπόριο και σε συνδυασμό με τις λοιπές υποδομές μπορούμε να δημιουργήσουμε διαμετακομιστικά κέντρα και παράλληλα να αναπτύξουμε τον τουρισμό. Η ύπαρξη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, οι καλλιέργειες, τα προϊόντα που παράγονται όπως ο καπνός και το μετάξι, μπορούν να αποτελέσουν βασικό πυλώνα εμπορικής ανάπτυξης για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να σταματήσουμε την εκροή νέων ανθρώπων και επιστημόνων στο εξωτερικό. Πρέπει να διεκδικήσουμε οφέλη από την ενέργεια και το φυσικό αέριο, υπό προϋποθέσεις και με σεβασμό στο περιβάλλον.

Ο «Κλεισθένης» μάλλον επιτάσσει τις μετεκλογικές συνεργασίες. Είστε έτοιμος γι΄ αυτές;

Ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης, ανεξάρτητα από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, είναι θεσμός που επιτάσσει συνεργασίες όλων των δυνάμεων που μπορούν να συνεισφέρουν στη τοπική κοινωνία. Προσωπικά αλλά και οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην «Περιφερειακή Σύνθεση» θα υπηρετήσουμε τον θεσμό με μοναδικό γνώμονα την πρόοδο των κατοίκων και του τόπου μας.

Από την έντυπη έκδοση του Free Press Magazine “Εντυπάκι”. Δείτε το τεύχος 36 πατώντας εδώ

Πηγή: tipaki.gr